SGK'ya 'Paralel' operasyon: 12 Gözaltı

Bursa’da mali polis tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü’ne geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan baskında ele geçirilen materyallerin incelenmesinin ardından, bugün 12 kişi gözaltına alındı.

SGK'ya 'Paralel' operasyon: 12 Gözaltı
Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 2014 yılı kasım ayında SGK Bursa İl Müdürlüğü'ne baskın yapmıştı. 2008 yılında işe alınan sözleşmeli bir personelin şikayet dilekçesi üzerine savcılığın izniyle, organize polisi kurumda araştırma başlatmıştı. Kuruma alınan santral telefonunun iç ve dış tüm görüşmeleri kayıt altına aldığı, depoya kaldırılan tüm malzemelerin kaybolduğu ve kurum içinde ilgisiz kişilerin yetkilendirildiği öne sürülmesi üzerine, organize polisi, kurumdaki bazı bilgisayarların hard diski ile hard diskleri sökülemeyenlerin de kasalarına el koymuştu.

'SGK İMAMI' İDDİASI

Uzun süredir yürütülen soruşturma kapsamında, kurumda taşeron olarak çalıştırılan bilgi işlem sorumlusu ve SGK'nın imamı olduğu belirtilen T.Y.'ye ait bilgisayarda 325 bin görüşmenin kayıt altına alındığı tespit edildi. Bu kayıtların himmet toplamak için şantaj olarak kullanıldığı, kuruma prim borcu olanların belirlendiği öne sürülürken, ihalesiz alımlar yapılarak kurumun zarara uğratıldığı, paralel yapıya hizmet eden firmalara haksız kazanç sağlandığı iddia edildi. Tüm bu bilgiler ışığında savcılık, gözaltı kararı verdi.

Bursa Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, Bursa polisi sabah erken saatlerde Gürsu ilçesinde 2 SGK çalışanını gözaltına aldı. Çok sayıda adrese eş zamanlı baskın yapan ekipler, aralarında SGK eski İl Müdürlerinin de bulunduğu kişileri 4 farklı ilde gözaltına aldı. 12'ye ulaşan gözaltı sayısının artması bekleniyor.

Bu arada, soruşturma kapsamında, kurumun Bağ-Kur ile birleşmesi sırasında hurdaya ayrılan çok sayıdaki mobilya ve diğer ofis eşyalarının akıbetininde araştırıldığı öğrenildi.

Kaynak: İHA