Filistin'den İsrail koalisyonuna tepki

Filistin yönetimi, yeni kurulacak İsrail hükümetinin, barış ve yerleşim birimi ile kaos arasında bir seçim yapması gerektiğini bildirdi.

Filistin'den İsrail koalisyonuna tepki
Filistin yönetimi sözcüsü Nebil Ebu Redine, İsrail Başbakanı ve Likud partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun hükümet kurma çalışmalarını tamamlaması üzerine yaptığı yazılı açıklamada, yeni kurulacak İsrail hükümetinin, barış ve yerleşim birimi ile kaos arasında bir seçim yapması gerektiğini belirtti.

Redine, 'Filistin'in şu anki çıkmazdan kurtulmak için siyasi çözüm amacıyla talepleri açık. İki devletli çözüm ilkesinin kabulü, Filistin topraklarında yerleşim birimi inşasının durması ve halkımıza karşı yapılan keyfi uygulama, ihlal ve saldırıların sona ermesi' ifadelerini kullandı.

Filistin halkının haklarını muhafaza etmeyi sürdüreceklerini belirten Redine, şunları kaydetti:

'Filistin devleti, özellikle yerleşimci politikasını benimseyen sağcıların hakim olduğu hükümetin kurulmasının ardından halkının haklarını korumak amacıyla uluslararası örgüt ve anlaşmalara katılmak için çalışmaya devam edecek. Filistin yönetimi, İsrail işgalinin sona ermesini öngören karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunmak için Arap ülkeleri ile istişarelerin sona ermesini bekliyor. Ayrıca İsrail'i, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet için çalışmalar sürüyor.'

Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu'ndan yapılan açıklamada, İsrail'de radikal sağcı bir koalisyon kurulduğu hatırlatılarak, 'Bu durum, İsrail'in, işgalini sürdürmesi, Filistin halkına karşı ırkçı uygulamaları arttırma yoluna gitmesi ve yerleşim birimlerini genişletme politikasına devam etmesi yönünde işaretler veriyor' denildi.

Açıklamada, 'Yeni hükümetin rumuzu, ırkçılık rumuzudur. Yeni hükümettekilerin, -eğer onlardan fazla olmazlarsa- Güney Afrika'da ve benzeri ülkelerde görülen ırkçı ayrımcılık sistemdeki ırkçılardan bir farkları yok' ifadelerine yer verildi.

Uluslararası topluma, İsrail'de yeni kurulacak radikal sağcı hükümeti, siyasi arenada yalnızlaştırma ve bu oluşumu kınama çağrısı yapılan açıklamada, ayrıca Filistin halkına karşı daha önce benimsenen tüm siyasetlerin ve bu radikal hükümetin daha fazla arttıracağı ayrımcılık ve işgal politikasının kınanması istendi.

İsrail Başbakanı ve Likud partisi lideri Binyamin Netanyahu, dün gece Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e hükümeti kurmak için gerekli olan 61 sandalyeye ulaştığını resmen bildirmiş ve hükümeti kurma çalışmalarını sonlandırdığını duyurmuştu.

Buna göre, yeni koalisyonda, Netanyahu liderliğindeki Likud ve Ekonomi Bakanı Naftali Benett liderliğindeki Yahudi Evi partisi, merkez sağ eğilimli Kulanu (Hepimiz) partisi ve dindar partiler olarak bilinen Birleşik Tora Yahudiliği ve Şas partileri yer alıyor.
Kaynak: AA