Tarım Satış Kooperatif Ve Birlikleri Tebliği

Zeynep Akyıl) ANKARA -Tarım satışŸ kooperatifleri ve birliklerinin yapacakları mahsup veya tahsilinden vazgeçme işŸlemlerine ilişŸkin esaslar belirlendi.

Gümrük ve Ticaret BakanlığŸının "4572 sayılı Tarım SatışŸ Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanunun Geçici 5'inci Maddesinin Uygulanmasına İlişŸkin Usul ve Esasların Belirlenmesine Dair TebliğŸ" Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğŸe girdi.

Buna göre, 4572 sayılı Kanunun geçici 5'inci maddesi kapsamında, birliklerin, Kanun uyarınca terkin ve tasfiye edilen 1 Mayıs 2000 tarihi öncesi borç anapara ve faiz tutarları ile bu tarihten sonra birliklere kullandırılan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredilerinin tahsilinden vazgeçilen faizler oluşŸturulan özel fon hesabında izlenecek.

Birlikler oluşŸturulan özel fon hesabından birliğŸin gelir-gider menfi farklarını, ortak kooperatiflerden olan ve tahsil kabiliyeti kalmamışŸ bulunan birlik alacakları ile bu alacaklara ilişŸkin 11 Nisan 2013 tarihine kadar işŸleyen faiz ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarını da mahsup edebilecek. Birliklerin kooperatiflerden olan bu kapsamdaki alacaklarının, birlik bilançolarındaki özel fon tutarını aşŸması durumunda, birlik yönetim kurulu kararıyla aşŸan tutarların da tahsilinden vazgeçilebilecek. Kooperatif borçlarının bu şŸekilde mahsup edilmesi veya tahsilinden vazgeçilmesi sermaye transferi olarak değŸerlendirilmeyecek.

Kooperatiflerin birliklere olan borçlarından mahsup edilen veya tahsilinden vazgeçilen tutarlar, kurum kazancına dahil edilmeyip, kooperatif gelir hesapları ile ilişŸkilendirilmeksizin bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında izlenecek ve bu fon hesabında izlenen tutarlar kooperatiflerin gelir-gider menfi farklarından mahsup edilebilecek.

-Tahsil kabiliyeti kalmamışŸ bulunan birlik alacakları

Birliklerin ortak kooperatiflerinden olan alacaklarından, "birliklerin 1 Mayıs 2000 tarihi öncesi DFİF kredilerinin tahsilinden vazgeçilen borç anapara ve faiz tutarlarının birlikler tarafından ortak kooperatiflere yansıtılan kısımları, 1 Mayıs 2000 tarihinden sonra DFİF kredilerinin tahsilinden vazgeçilen faizlerinin birlikler tarafından ortak kooperatiflere yansıtılan kısımları" tahsil kabiliyeti kalmamışŸ olarak değŸerlendirilebilecek.

Birliklerin ortak kooperatiflerinin Kanun maddesinin yayımı tarihi olan 11 Nisan 2013 tarihi itibariyle kesinleşŸen son bilançosunda, "üst üste üç dönemi menfi gelir-gider farkı ile sonuçlandırmışŸ olması veya her halükarda menfi gelir-gider farkı toplamının bilanço aktif değŸerlerin en az yüzde onuna tekabül etmesi ya da varlıklarının en az yarısının karşŸılıksız kalmışŸ olması" durumlarından birinin varlığŸı halinde, birliklerin bu ortak kooperatiflerinden olan alacakları da tahsil kabiliyeti kalmamışŸ olarak değŸerlendirilebilecek.

Kaynak: AA