CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Balıkesir'de Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emekliye yönelik seçim vaatlerine ilişkin, "Lafa gelince mangalda kül bırakmıyorlar, 'Türkiye dünyanın en zengin 19 ülkesinden birisi.' Madem bunu söylüyorsun emekliye gelince niye 'Nereden bulacaksın?' diyorsun?" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Balıkesir'de Açıklaması
Kılıçdaroğlu, partisince Balıkesir'in Edremit ilçesinde düzenlenen mitingde, ülkede yoksulluklar, yasaklar olmasın, birileri köşeyi dönmesin istediklerini ifade etti.

Geçen seçimlerde şu ya da bu şekilde CHP'ye oy vermemiş birine, "13 yıl sonunda geldiğimiz nokta bu, 6 milyon 200 bin işsizimiz var, 17 milyon yoksulumuz var. Yanlış dış politikamız sonucu 2 milyon Suriyeli var. Bunları doyurmak için 5,5 milyar dolar para harcadık. Aylığı bin liranın altında olan 8 milyon emekli, alın terinin karşılığı alamayan çiftçimiz var. Bu tablo güzel değilse gelin 7 Haziran'da bu tabloyu değiştirelim yaşanacak Türkiye'yi yeniden kuralım" denilmesini isteyen Kılıçdaroğlu, vatandaşın önüne bütün gerçekler konulduğunda CHP için "evet" oyu verileceğini ileri sürdü.

Türkiye'ye birinci sınıf demokrasiyi getireceğine yönelik söz verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Hiç kimse etnik kimliğinden, inancından, yaşam tarzından dolayı ötekileştirilmeyecek. Bütün insanları seveceğiz, bütün insanlara hak vereceğiz. İnsanlar, nerede olursa olsun özgürce düşüncelerini ifade edebilecek. Çalışacağız, üreteceğiz ve en önemlisi adalet olacak, adaletle bölüşeceğiz. Nasıl yapacağız bunu? Yıl 2002, Türkiye nüfusunun yüzde 1'i toplam servetin yüzde 39'una sahip. Yıl 2014, ülke nüfusunun yüzde 1'i toplam servetin yüzde 54'üne sahip. O zaman her beraber oturup düşüneceğiz, refah tabana nasıl yayılır, bunun yolu nedir? Emekliye doğru dürüst aylık vereceksiniz. Emeklinin maaşı artar artmaz ayrı. Onu sonra düşüneceğiz. İlk ramazan bayramında, kurban bayramında emekliye birer maaş ikramiye vereceğiz. Hemen koro halinde bağırıyorlar 'Efendim parayı nereden bulacaksın?' diye."

Ekonomi, maliye ve sosyal güvenlik konusunda Türkiye'de işi en iyi bilen 10 kişiden biri olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Lafa gelince mangalda kül bırakmıyorlar, 'Türkiye dünyanın en zengin 19 ülkesinden birisi.' Madem bunu söylüyorsun emekliye gelince niye 'Nereden bulacaksın?' diyorsun. Sözüm söz birer maaş ikramiye benim başbakanlığım dönemimde emekliye verilecek" dedi.

Kılıçdaroğlu, dünyada refahın tabana bu şekilde yayıldığını anlatarak, "Bizim tükettiklerimizin tamamını çiftçiler üretiyor. Son 13 yılda iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor. Çiftçi, 'Ektiğim zaman zarar ediyorum' diyor. Ektiğinin, alın terinin karşılığını sana vereceğim diyorum, mazotu da 1,5 liradan vereceğim. Koro halinde bağırıyorlar, 'Mazotu nasıl veriyorsun ithal ediyoruz.' Ben de biliyorum ithal edildiğini" diye konuştu.

- "Gemilere mazotu vergisiz verirken..."

Mazotun maliyetinin 1 lira 21 kuruş olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Biz 1,5 liradan veriyoruz. Zarar eden var mı? Herkes kazanıyor. Çiftçi de kazanıyor, üretecek alın terinin karşılığını alacak. Sen çocuklarının gemilerine mazotu vergisiz verirken sesin çıkmıyor da çiftçiye gelince mi sesin çıkıyor?" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, ülkede çiftçinin, esnafın, sanayicinin ve emeklinin kazanacağını, alın teri dökenlerin karşılığını alacağını söyledi. Herkes kazanırken sadece bir grubun, hortumcuların kaybedeceğini belirten Kılıçdaroğlu, hortumları keseceğine söz verdi.

CHP iktidarında çocuklarının odasından boy boy para kasaları çıkmayacağını, ayakkabı kutularının olmayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, her kuruşun hesabını vereceklerini dile getirdi. Vatandaşın borç batağında olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"5 milyon kişi borç içinde. Son 10 yılda bankalara ödenen faiz 128 milyar lira. Borç batağından vatandaşı kurtaracağız. Faizlerin en az yüzde 80'ini sileceğim. Koro halinde dediler yine 'Parayı nereden bulacaksın?' Parayla pulla ilgisi yok. Biz iktidar olduğumuzda bankaları çağırıp konuşacağız. Bankalar, varlık yönetim şirketlerine 19 milyar lirayı alacağını 2 milyar 800 milyona satıyorlar. Biz alacağız. Sonra da vatandaş, borcunu 5 yıl içinde ödeyecek. Bunu sadece biz mi düşünüyoruz? Dünyada örneği var, uyguluyorlar, kimse zarar etmiyor. Bankalar da vatandaş da memnun, kim memnun değil, hortumcular. Onlar cebini düşünüyorlar. Benim siyaset anlayışımda, siyasetçisinin değil vatandaşın cebini dolacak. Siyasetçi değil vatandaş zenginleşecek. Hiç kimse ötekileştirilmeyecek. Yok başı açık, yok kapalı yok Alevisi, Sünnisi, Ermenisi, Yahudisi hepsini bir tarafa bırakıyorum. Benim güzel ülkemde yaşıyor musun? Benim başımın tacısın."

Bugünün Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildikleri tarih olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, "Onlara yürekten borçluyuz, bedel ödediler. Kendi halkı için, çıkar gözetmeksizin, bizim çocuklarımız güzel ülke görsün diye bedel ödediler. Onları unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, yalnızca dört yıl için yetki istediğini, bu sürede çocukların yatağa aç girmeyeceğini, yoksulluğu tarihe gömeceğini, 21. yüzyılın Türkiyesinde yoksul aile olmayacağını iddia etti.

Ortadoğu bataklığının değil, uygur dünyanın parçası olmak istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da Müslüman kanı akmasın diyoruz, barış istiyoruz. Kimse projelerimiz dolayısıyla 'Bu yanlıştır' demiyor. Hiçbir parti, 'CHP'nin seçim vaatleri yanlıştır' demiyor. Ne eksik, 'Parayı nereden bulacaksın' diyor. Sözüm söz, parayı bulacağım" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi çatık kaşlı değil, gülen yüzlü insanların ülkesi haline getireceklerini anlatarak, dünyada ve Türkiye'de barış olmasını istediklerini söyledi.

- Havran mitingi

Kılıçdaroğlu, Havran ilçesinde de yaptığı konuşmada, iktidarlarının ilk dört ay içerisinde çıkaracağı bir numaralı kanunun adının, "temiz siyaset yasası" olacağını belirtti.

Siyasete ahlakı egemen kılacaklarını belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Köşeyi dönen, yandaşa çalışan siyasetçiden bıkmadınız mı? O zaman gelin yeni başlangıç yapalım" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, emekli ve çiftçinin perişan olduğunu, sanayicinin üretmediğini, herkesin kaybettiğini birilerinin kazandığını söyledi.

Refahı tabana yayacakların belirten Kılıçdaroğlu, "Rahmetli Ecevit ne diyordu, 'Ne ezen ne ezilen, insanca hakça düzen.' Herkesin kazandığı huzur içinde yaşayacağı düzen istiyoruz. Ben bunları söyleyince bir sürü laf söylüyorlar, 'CHP gelince sosyal yardımları kesecek.' Niye keseyim, tam tersine sosyal yardımları artıracağız. İnsanlara hizmet etmek hakka hizmet etmektir anlayışıyla çalışacağız" diye konuştu.

Siyasete katıldığı gün mal varlığını internet sitesine koyduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Çalmadık, çırpmadık, adam dövmedik, adaletin doğruluğun peşinde olduk. Rahmetli babamın söylediği sözü unutmadım, 'Sen doğruyu söyle eğri belasını bulur.' Doğruyu söyleyeceğiz" dedi.

Kaynak: AA