Babacan 'Fikir Sofrası'na Konuk Oldu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yapısal reformlarla ilgili detaylı hazırlık yaptıklarını belirterek, "25 ayrı dönüşüm programında bin 248 eylem planı hazırladık, bunların takvimini ve sorumlu kuruluşu belirledik. Şu anda G20 ülkelerinde dahi bu kadar hazırlık yok" dedi.

Babacan, düşünce platformu "Fikir Sofrası"na konuk oldu. Babacan'ı, Çırağan Sarayı'nda, platformun başkanlığını yürüten iş adamı Ahmet Arslan ve İstanbul Valisi Vasip Şahin karşıladı.

Yemekte konuşan Babacan, Yunanistan kaynaklı olası ekonomik krizin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tümünü etkileme riski bulunduğuna değinerek, Yunanistan konusunun, Avrupa'nın siyasi birliğine ve uzun vadede istikrarına zarar verebileceğini dile getirdi.

Amerikalılarla temaslarında bu konuyu vurguladığını aktaran Babacan, "NATO'nun önemli bir ayağının siyasi olarak zayıflamasının ileride yaratabileceği etki düşünüldüğünde zincirleme etki kötü. Dolayısıyla bir şekilde 2 tarafın da uzlaşıp anlaşması son derece faydalı" diye konuştu.

Dünya için risk teşkil eden gelişmelerin Türkiye için de riskler barındırdığını belirten Babacan, önümüzdeki dönemde daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

- "25 ayrı dönüşüm programında bin 248 eylem planı hazırladık"

Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin 12,5 yıllık dönemde yakalanan siyasi istikrarla önemli kazanımlar elde ettiğini anlattı.

Siyasi istikrarın devamının önemine işaret eden Babacan, "Bir bina inşaatı gibi düşünürsek, temel atma işi neyse istikrar da odur. Bunun yanında makro ekonomik gelişmeler, istikrar çok önemlidir. Kamu maliyesi, bankacılık ve para politikaları Bunlar üç ayaklı bir sehpa gibi. Üçünde olabilecek herhangi bir gevşeme, makro ekonomik istikrarın korunamaması anlamına gelir. Üçünü de eş zamanlı sağlamamız gerekli" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, yapısal reformlarla ilgili detaylı hazırlık yaptıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"12-13 yıldır bu kadar detaylı bir hazırlık yapmamıştık. 25 ayrı dönüşüm programında bin 248 eylem planı hazırladık, bunların takvimini ve sorumlu kuruluşu belirledik. Şu anda G20 ülkelerinde dahi bu kadar hazırlık yok. Bunun yanına da yargı reformunu ekledik. Bir de henüz çok detaylarına girmediğimiz ama iyi bir hazırlığın olduğu eğitim alanı var. Hayat boyu öğrenim temasının egemen olduğu bir eğitim reformu hazırladık. Bunun da en önemli unsuru; öğretmen stratejisi. Bu alanların tümüyle ilgili güzel hazırlıklar var. Önümüzdeki dönemde bunlar uygulanırsa gerçekten Türkiye'nin ekonomi çehresi çok çabuk değişebilir"

- "Ülkeler beyin göçü birikimini kovalayacak"

Türkiye'nin insan kaynağının katma değer üretimine yöneltileceğini belirten Babacan, gelecekte ülkelerin sermaye değil, beyin göçü birikimini kovalayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, eğitimi, "Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmemesinin sigortası" olarak gösterirken, Ar-Ge ve inovasyonun da bu şekilde gelişeceğini belirtti.

- "Fikir Sofrası" hakkında

Her ay düzenlenen "Fikir Sofrası"nda, Türkiye ve dünyadaki gelişmeler uzman konuklarla ele alınıyor.

Bugüne kadar Ekonomi, Maliye, Enerji, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanları ile Merkez Bankası Başkanı, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama "Fikir Sofrası"na konuk oldu.

Kaynak: AA