Çanakkale'de, Alzheimer Bilinçlendirme Toplantısı

LJanakkale'de, alzheimer bilinçlendirme toplantısı yapıldı.

LJanakkale Onsekiz Mart ǜniversitesi (LJOMǜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ǖğŸretim ǜyesi Prof. Dr. Handan IşŸın ǖzışŸık Karaman, LJanakkale Belediyesi Nikah Salonu'ndaki toplantıda, hasta yakınlarına tavsiyelerde bulundu.

Alzheimer hastalığŸının tanısında hekimlere yardımcı olmaları açısından nelere dikkat etmeleri gerektiğŸini anlatan Karaman, "Beslenmesinden, idrar sorunlarına, paranoid düşŸüncelerden depresyona kadar hastalar pek çok sorunla karşŸı karşŸıya geliyorlar. Bunlarla mücadele yolları da mevcut. Gözden kaçan sorunlardan biri de hastaya bakım hizmeti veren hasta yakınlarında gelişŸen ruhsal sorunlar ve tükenmişŸlik hissidir. Bu noktada hasta yakınlarına destek veren kurumların, ünitelerin olması gerekli" dedi.

Karaman, hastaların bakımlarıyla ilgilenen, klasik bakımevi veya huzurevinden daha farklı olarak yaşŸlı evlerinin kurulması ve profesyonel destek verilmesi gerektiğŸine işŸaret ederek, şŸöyle konuşŸtu:

"İpuçlarını iyi değŸerlendirerek erken tanı ve tedaviyle hastanın mümkün olduğŸu kadar yaşŸamın içerisinde kalmasını sağŸlamak önemli. Bugün için genetik bir hastalık olan alzheimerın gelişŸen beyin dokusu hasarını ortadan kaldırmamız mümkün değŸil. Ancak kişŸinin diyabet, hipertansiyon, tiroid hastalıkları ve B12 vitamin eksikliğŸi gibi ek hastalıklarla mücadele ederek, erken dönemde tedaviye başŸlayarak hastalığŸın ilerleyişŸi yavaşŸlatılabilir. Ayrıca unutkanlığŸa yol açabilecek pek çok çevresel faktörlerden kişŸileri uzak tutarak toplumda bilinç oluşŸturmak önemli. Zihin gelişŸtirici egzersizler ve hafızayı koruma yollarının da öğŸrenilmesi gelecekte unutkanlıkla mücadele için bugünden atılacak adımlardır."

Kaynak: AA