Akdeniz'deki Göç Sorununa Çözüm Çağrısı

Akdeniz için Birlik (AiB) Parlamenterler Asamblesi'ne katılan parlamento başkanları, Akdeniz'de çok sayıda göçmenin hayatına mal olan göç sorununa çözüm bulunması çağrısında bulundu.

AiB Parlamenterler Asamblesi, iki günlük zirve için Portekiz'in başkenti Lizbon'da toplandı. Asamblenin dönem başkanı olmasından dolayı Portekiz'in meclis binasında yapılan toplantıya Türkiye'yi temsilen TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile AiB'de komisyon üyeleri olan AK Parti milletvekilleri Ali Ercoşkun, İdris Şahin, Nevzat Pakdil ve CHP milletvekili Şafak Pavey katıldı.

2008 yılında 28 AB üyesi ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 Akdeniz ülkesinin iştirakiyle kurulan AiB'nin Lizbon'daki toplantısına 32 ülke katıldı. İki gün sürecek zirvede Akdeniz'in güneyinden kuzeyine doğru gerçekleşen göç öncelikli gündem maddesi oldu.

Zirve sonunda yayımlanacak sonuç bildirisinde, Akdeniz'deki göç sorununun acil çözümü ile insani yardım ve sığınma hakları için yeni kanalların oluşturulmasını AB kurumlarına ve AiB ülkelerinin parlamentolarına tavsiye eden bir çağrı yer aldı.

AiB Ekonomi Komitesi'ne başkanlık eden AK Parti Bolu milletvekili Ali Ercoşkun, bu sabahki toplantıda, Akdeniz'deki göç sorununun yanı sıra Suriye'de nüfusun neredeyse yarısının yer değiştirmesine neden olan insanlık trajedisine de dikkat çekti. Ercoşkun, bu meselelerin çözümü için hem Avrupa'da hem de Akdeniz havzasında birlikte çalışma ve sorunların altından kalkabilme becerilerinin gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA