Diyarbakır Barosu'ndan Meslekte 40, 50 Ve 60'Incı Yılını Dolduran Avukatlara Plaket

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Fevzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan Afyon Barosu’na kayıtlı avukat Umut Kılıç’ın tahliye edilmesine ilişkin, kararın tansiyonu düşürdüğünü belirtti.

Diyarbakır Barosu'ndan Meslekte 40, 50 Ve 60'Incı Yılını Dolduran Avukatlara Plaket
Diyarbakır Barosu’nca meslekte 40, 50 ve 60’ıncı yılını dolduran avukatlar için plaket töreni düzenlendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda düzenlenen törene, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Fevzioğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve bölge illerin baro başkanları katıldı.

Fevzioğlu, tören öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan Afyon Barosu’na kayıtlı avukatlardan Umut Kılıç’ın tahliye edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Fevzioğlu, Kılıç ile ilgili verilen kararın tüm vatandaşlar açısından emsal teşkil edeceğini kaydetti.

Kaçmayacak ve delilleri karartamayacak olan vatandaşların tutuklanmasının yanlış bir uygulama olduğunu belirten Fevzioğlu, "Bu yanlış uygulamaya karşı biz mahkemenin bir doğru karar vereceğine inanmıştık. Nitekim verdi. Ayrıca dilekçemizi verirken Türkiye’deki meslek örgütleri arasında meslektaşlarımıza en katı disiplini uygulayan örgüt olduğumuzu söyledik. Dolayısıyla bize kayıtlı meslektaşımızın nerede olduğunu biliriz. Sadece bize söylenmesi de yeter. Ben Barolar Birliği Başkanı sıfatıyla kendi kefaletimi de verdim. Umut Kılıç ne zaman istenirse duruşmaya gelecektir dedim. Tahliye kararı verilerek tansiyonun düşmesi sağlanmıştır. Türk adaletine bu noktada teşekkür ediyorum" dedi.

"KAMERA İSTİYORUZ"

Yargılama sürecinde ise konuyu esastan inceleyeceklerini ve buna göre savunma yapacaklarını anlatan Fevzioğlu, "Yine avukat Umut Kılıç’ın yanındayız. Bu olay bize iki noktada çok ciddi geri bildirim vermelidir. Birincisi Türkiye’deki bütün mülakatların keyfi yapıldığı algısı vardır. Mülakatından şüphe etmeyen kameraya alır. Hayatımızın her alanına kamera sokanlar, mülakatları kayıtsız yapıyorlarsa açık söyleyelim bu ciddi bir güven eksikliği yaratmaktadır. Kamera istiyoruz. Nitekim 2007’de vardı. 2008-2009’da yönetmelik değişikliği ile bu mecburiyet kaldırıldı. İkincisi Sulh Ceza Hakimlikleri. Türkiye’de Sulh Ceza Hakimlikleri siyasi iktidarın sopası gibi kurulmuş hakimliklerdir. Güven telkin etmemektedir. Ben buna Tayyip Erdoğan ceza hukuku diyorum. Bunun yerine evrensel kaidelerin getirilmesi lazım" diye konuştu.

Daha sonra tören yapıldı. Törende, meslekte 40, 50 ve 60’ıncı yılını dolduranlar, plaketleri Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, TBB Başkanı Metin Fevzioğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve bölge baro başkanlarının elinden aldı.
Kaynak: İHA