Tbmm Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar Açıklaması
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Avusturya Parlamentosu'nca 1915 olaylarına ilişkin açıklanan ortak deklarasyonuyla ilgili, "Bu karar hiç şüphesiz geleneksel dostluk bağlarımız bulunan Avusturya’ya bakışımızı olumsuz yönde etkileyerek, ortak tarihimize Avusturya Parlamentosu’nun sürdüğü bir leke olarak kalacaktır" dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Avusturya Parlamentosu'nca 1915 olaylarına ilişkin açıklanan ortak deklarasyon hakkında yazılı açıklama yaptı. Çonkar, "Avusturya Parlamentosunda grubu bulunan siyasi partilerin meclis grup başkanlarının ortak imzasıyla ve 22 Nisan 2015 tarihinde Parlamento’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanan 1915 olaylarını başta Ermeniler olmak üzere, tüm Hristiyan Anadolu halklarına karşı işlenen bir “soykırım” olarak nitelendiren deklarasyon tarafımızda büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Avusturya Parlamentosu, bu kararla tarihimizi haksız ve gerçek dışı Ermeni iddiaları çerçevesinde yargılama cüretini gösterdiği gibi, üzerinde akademik, siyasi ve hukuki uzlaşı bulunmayan bir konu hakkında karar alarak kendi tarafsız ve ilkeli siyasetine de gölge düşürmüştür. Bu tutumun arkasında “dinsel” ve “kültürel” bağnazlık yatmaktadır. Çünkü Birinci Dünya Savaşı sırasında aynı saflarda savaştığımız ve yaşanan trajedinin “soykırım” olarak nitelendirilemeyeceğini en iyi bilmesi gereken ülkelerden birisi de Avusturya’dır. Avusturya da Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelerek acılar arasında bir hiyerarşi kurmuş ve Hristiyan Ermenilerin acılarını öne çıkarmıştır" dedi.
Söz konusu kararın, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine katkı sağlamayacağını belirten Çonkar, "Ülkemize karşı uzlaşmaz bir tutum içinde bulunan Ermeni çevrelerini de cesaretlendirerek, bölge barış ve istikrarını olumsuz yönde etkileyecektir. Oysa bizim Avusturya’dan beklentimiz 2005 yılından beri geçerliliğini koruyan Ortak Tarih Komisyonu önerimiz başta olmak üzere, bugüne kadar Ermenistan’a yaptığımız diyalog çağrılarının karşılık bulmasına destek olmasıydı. Avusturya Parlamentosu’nun tarihimizi karalayan bu kararı bizi olduğu kadar, Avusturya Türk toplumunu da derinden yaralamıştır. Bu karar hiç şüphesiz geleneksel dostluk bağlarımız bulunan Avusturya’ya bakışımızı olumsuz yönde etkileyerek, ortak tarihimize Avusturya Parlamentosu’nun sürdüğü bir leke olarak kalacaktır" ifadelerini kullandı