Venüs'ün Pilotlara 'Ufo' Oyunu

Türk Hava Yolları'nın (THY) kaptan pilotu ve uçuş kontrol öğretmeni Menderes Çakıcı'nın kaleme aldığı "Havada Kalan Sorular" kitabında, uçuş sırasında yolcuların merak ettiği soruların cevaplarına yer verildi.

Çakıcı, yaptığı açıklamada, havacılık sektörünün Türkiye'de çok fazla geliştiğini ve uçakla seyahatin yaygınlaştığını söyledi.

Seyahatlerin artması nedeniyle yolcuların, kabin ekibinin ve çevresindeki arkadaşlarının yolcu uçağı ve uçuş ile ilgili sorularını kitaplaştırma ihtiyacı hissettiğini belirten Çakıcı, böylelikle genç meslektaşlarına da ışık tuttuğunu vurguladı.
Çakıcı, 13 bölüm ve 169 sorudan oluşan kitabın, yolcunun beklemesinden, uçağın kalkması ve inişine kadar bütün süreci kapsadığını ifade ederek, "Bize zaman zaman, 'Pilot kokpitteki yüzlerce düğmeyi biliyor mu, acil durumlarda arkadaki yolcuyu düşünüyor mu, hava şartında yolu nasıl buluyor, tehlikeli buluttan nasıl kaçıyor, motor durursa ne olur' şeklinde sorular yöneltiliyor" diye konuştu.


- "Uçak kanatları türbülans etkisini azaltıyor"

Çakıcı, pilotların her türlü acil durumda uçuşun altın kurallarını uyguladığını ve refleks olarak ne yapması gerekiyorsa onu yaptığını dile getirdi.
"Engele çarpmadan arabayı durdurmaya çalışırsınız daha sonra arkadaki insanları düşünürsünüz. Uçuşun altın kuralları vardır ve pilotlar da onu uygular. Uçuşun belli bir aşamasında arkadaki yolcuyu sorgularız" diyen Çakıcı, en çok merak edilen sorulardan hava boşluğuyla ilgili de bilgi verdi.
Hava boşluğu diye bir şey olmadığını belirten Çakıcı, şunları anlattı:
"Hava boşluğu diye bir olay yok. Hava akışkan nesne, sanki su gibi atmosferde hava hareket halinde. 400 kilometreyi bulan rüzgarlar var. Bu rüzgarların dönüş yaptığı ya da sıcaklık farkının olduğu yerde, dalgalı denizde hareket eden gemi gibi uçağın da bu rüzgardan etkilendiği oluyor. Uçak saatte ortalama 900 kilometre ile giderken kısa zaman aralığında ani hareketten dolayı iç kulaktaki denge sistemi nedeniyle bu hareket çok abartılı olarak algılıyor. 50 metreyi geçmeyen bir alçalış ya da yukarı hareketi binlerce metre düştük gibi algılanıyor."
Çakıcı, uçak kanatlarının kırılıp kırılmayacağına yönelik de çokça soru aldıklarını ifade ederek, uçak kanatlarının esnek yapıldığını, Boeing 777 uçağının kanat ucunun ortalama 5 metre yukarı aşağı esnek hareketi bulunduğunu, yeni çıkan uçaklarda da bu esnemenin 7 metreyi bulduğunu dile getirdi.
Uçak kanatlarının türbülans etkisini azalttığını aktaran Çakıcı, kanatlar esnemese türbülansın daha fazla hissedileceğini kaydetti.

Çakıcı, "Uçak motoru durur mu?" şeklindeki soruya da "Teknolojiye göre 30 yıl çalışan motorun bir defa durma ihtimali var. Uçaklarda en az 2 motor var. 60 yıl boyunca hiç durmadan bir uçakta uçacaksınız ancak o zaman motorlardan birinin durma ihtimali var. Zaten ikinci motor yedek motorumuz oluyor, emniyetle uçuyoruz" yanıtını verdi.

- "Uçan daire gördünüz mü?"

Çakıcı, pilotlara en çok sorulan sorulardan birinin, "uçan daire" görüp görmedikleri olduğunu ifade etti.

Havada ilginç olaylarla karşılaştıklarını belirten Çakıcı, ABD'den yeni alınan uçağı test edip Türkiye'ye getirdikleri sırada yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Gelirken bilmediğimiz ışıklar gördük. Bu ışıklar genelde deneysel uçakların, askeri uçakların ya da çevredeki gezegenlerin ışıkları oluyor. Pilotlara 'Acaba UFO mu' diye sordurtan şey Venüs gezegeni oluyor. Sabahın ilk saatlerinde veya güneş doğmadan önce Venüs gezegeni, uçarken bize muazzam ışık oyunları oynuyor. 'Uçan daire gördüm' diyen pilotlar genellikle mesleğinde acemi olanlardan çıkıyor."
Çakıcı, Venüs'ün ışıklarının atmosfere paralel olduğunda atmosferin içindeki buz kristallerinin kendilerine oyun oynadığını aktardı.
Yolcuların bile uçan daire gördüğünü söylediğini dile getiren Çakıcı, "Bir kere kapalı bir havada İstanbul'dan Avrupa'ya uçarken, kabin amirimiz 'Yolcumuzun bir iddiası var, uçan daire solda bizi takip ediyor' dedi.

Uçan dairenin rengini sordum kırmızı olduğunu söyledi.

Cevap basitti, hava kapalı olduğu için kanat ucu ışıkları uçağın esnemesinden dolayı yukarı aşağı hareket ettiği için sanki uçağı takip eden UFO sanılıyordu" dedi.

Çakıcı, gençlere bu mesleği tavsiye ettiğini, özellikle teknolojiyi sevenlerin bu mesleği seveceğini ifade ederek, "Ülkemiz havacılık sektöründe dünyada ön planda gidiyor. Akademik olarak da ön planda gitmemiz lazım. Genç arkadaşlarımızdan havacılık ile ilgili farklı alanlarda kitap bekliyorum. Uçuş korkusu olan yolcularımıza da eğitimler veriyoruz. Ayrıca 'Havada Kalan Sorular' kitabını tavsiye ediyorum. Korkular bilinmeyen şeylerden doğuyor" diye konuştu.

Kaynak: AA