'Saray Kumaşı' Kutnu İçin Tanıtım Atağı

Gaziantep BüyükşŸehir Belediyesince kurulan Kutnu KumaşŸ Tanıtım Grubu, kentte yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan ve padişŸah kaftanlarında kullanıldığŸı için "saray kumaşŸı" olarak bilinen kutnunun kullanım alanlarının genişŸletilmesi için çalışŸma yürütüyor.

Kutnu Tanıtım Grubu BaşŸkanı Jülide KonukoğŸlu, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, Gaziantep'te tamamen el tezgahlarında dokunan ipekli bir dokuma türü olan kutnu kumaşŸının yüzyıllardır halkın geçim kaynağŸı olduğŸunu söyledi.

ǖzellikle padişŸah kaftanlarında ve soyluların kıyafetlerinde kullanıldığŸı için "saray kumaşŸı" olarak da adlandırılan kutnunun içinde sentetik hiçbir madde bulunmadığŸından sağŸlıklı olduğŸunu belirten KonukoğŸlu, bu ürünün daha çok el tezgahlarında, kimi yerlerde de motorlu atölyelerde dokunduğŸunu ifade etti.

Kutnunun; mecidiye, hindiye, zencirli, kemha, darcı, sedefli, mekkavi, kürdiye, cütari, rehvancıoğŸlu, kırkalem, sultan, osmaniye, mehtap mercan, sedyeli, çiçekli olmak üzere 60'tan fazla geleneksel çeşŸidinin bulunduğŸuna dikkati çeken KonukoğŸlu, "Yüzyıllarca Anadolu insanının kıyafetlerinin vazgeçilmezi olan kutnu kumaşŸı, şŸimdilerde yöresel kıyafetlerde kullanıldığŸı gibi, dekoratif amaçlı, çeşŸitli aksesuar, turistik giysi, çanta, terlik, perdelik kumaşŸ ve folklor kıyafeti olarak da kullanılıyor" dedi.

- Gazianteplilerin geçim kaynağŸı oldu
KonukoğŸlu, Gaziantep'in önemli bir değŸeri olan kutnunun geleneksel kullanım alanları dışŸında, üretiminin ve kullanımının yaygınlaşŸtırılması amacıyla BüyükşŸehir Belediye BaşŸkanı Fatma şžahin'in öncülüğŸünde Kutnu KumaşŸ Tanıtım Grubu kurulduğŸunu belirtti.

Grubun 5 aylık çalışŸmasıyla kutnunun kullanılabileceğŸi yaklaşŸık 60 kalem ürün yelpazesine ulaşŸıldığŸını vurgulayan KonukoğŸlu, "Kutnu, yıllar boyunca pek çok Gaziantepli ailenin geçim kaynağŸı olmuşŸtur. Günümüzde ise bu dokuma tekniğŸi yok olmaya yüz tutmuşŸtur" diye konuşŸtu.
Kutnu Tanıtma Grubu'nun iki temel hedefi bulunduğŸuna işŸaret eden KonukoğŸlu, şŸöyle devam etti:
"İlki Gaziantep'e özgü bir değŸer olan kutnuyu yaşŸatmak, Gaziantep'in geleneksel değŸerlerine sahip çıkmak. İkincisi ise bu kumaşŸın endüstriyel kullanımını sağŸlayarak, halen bir elin parmağŸını geçmeyen yerel üreticiyi teşŸvik etmek. Ayrıca üretici sayısını artırmak ve kutnu kumaşŸı üretimini sürdürülebilir hale getirmektir. ǖzetle hem endüstriyel tekstil üreticisini, hem tasarımcıları, hem de tüketicileri kutnu kumaşŸı kullanmaya özendirmeyi amaçlıyoruz. Bu hedef doğŸrultusunda, şŸimdiye kadar epeyce yol alındı. ǖncelikle Gaziantepli hanımlar, bu kumaşŸı kullanarak yaratıcılıklarını sergilediler. Tasarımcı Esmer Erdem'e kutnu kumaşŸı kullanarak günümüzün beğŸeni anlayışŸına uygun ürünler tasarlamasını rica ettik. Tüm bu ürünlerden oluşŸan sergiyi bir ay içinde ziyarete açmayı planlıyoruz. Bu sergide, Erdem'in kendi tasarımlarının yanı sıra Gaziantepli hanımların tasarımları da yer alacak."
- Kutnu e-ticaret kanalıyla dünyaya açılacak
KonukoğŸlu, sergide yer alacak ürünleri açacakları bir mağŸazada tüketiciyle buluşŸturacaklarını dile getirdi.
Yakın dönem planları arasında, kutnuyu e-ticaret kanalıyla tüm dünyaya ulaşŸtırmayı da hedeflediklerini ifade eden KonukoğŸlu, "Bu konuda ikinci adımımız ünlü tasarımcı Dilek Hanif ile işŸbirliğŸi yapmak oldu. Dilek Hanif, kutnu kumaşŸının kadim desenleri ve Zeugma mozaiklerinden ilham aldığŸı renklerle bir koleksiyon hazırlıyor. Bu koleksiyon da Gaziantep'te bir defile ile tüm Türkiye'ye tanıtılacak" dedi.

KonukoğŸlu, yürütecekleri çalışŸmayla kutnu kumaşŸını hem yurtiçi, hem de yurtdışŸında etkin olarak tanıtacaklarını sözlerine ekledi.
 
Kaynak: AA