Mart 85 Yıl Sonra Kapıdan Baktırdı

DSİ 21. Bölge Müdürü Dr. Murat Alp, “Eğer Çine Adnan Menderes Barajı, İkizdere Barajı, Karacasu Dandalas Barajları bitirilmemiş olsaydı ilimiz son yüzyılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kalacaktı” dedi.

Mart 85 Yıl Sonra Kapıdan Baktırdı

Aydın Ovası’nda etkisini sürdüren taşkınlarla ilgili olarak açıklama yapan Murat Alp, “Menderes Nehri taşkınlarının başlıca sebebi; baraj kapaklarının açılması ile değil, yoğun yağışlar ve bu yağışların etkisiyle eriyen karların kısa sürede Büyük Menderes Nehri yatağının taşıyabileceği akımların miktarından çok fazla akımların yatağa ulaşması ile meydana gelmiştir. Aydın merkeze 2014 yılı 27-31Mart tarih aralığın da hiç yağış düşmemişken, 2015 yılı 27-31Mart tarih aralığında 46,4 milimetre yağış düşmüştür. Büyük Menderes yatağı 170-180 m³/s su taşıyabiliyorken yatağa yaklaşık 500-550 m³/s su gelmiştir” dedi.

“OLAĞANÜSTÜ BİR MART YAŞANDI”
Barajların işletme programları gereği normal şartlarda Mart ayı sonu Nisan ayı başlarının depolamaların doluluk oranlarının yüksek olduğu dönemler olduğuna işaret eden Alp, “Bu yıl Mart ayı sonunda yaşanan durum 1930’lu yıllardan beri ilk defa yaşanan olağanüstü bir durumdur. Taşkının sebebi çok yoğun Denizli-Babadağ, Honaz, Tavas, Kale, Beyağaç, Çameli bölgelerindeki karların erimesiyle oluşan yüksek akımlar hem Çürüksu çayı ile Büyük Menderese derive olmuş, buna ilave olarak Feslek, Kayran, Kestel, Çağlayandere, Malgaç çayı, Yağdere, Deliçay, Dandalas çaylarından gelen akımlar Büyük Menderes yatağının taşıma kapasitesinin üstüne çıkarak taşkın oluşmuştur. Barajların işletilmesinin titizlikle yapılması sayesinde hem baraj emniyeti sağlanmış hem de taşkının olumsuz etkileri en az düzeyde tutulmuştur. Eğer Çine Adnan Menderes Barajı, İkizdere Barajı, Karacasu Dandalas Barajları bitirilmemiş olsaydı ilimiz son yüzyılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kalacaktı” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA