Danimarka'da Ermeni İddialarına Yönelik Heykel Sergisi

Kopenag Belediyesi, şehrin en işlek meydanlarından birisi olan Kultorvet'e 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik bir heykelin 10 gün süreyle sergilenmesine izin verdi.

Danimarka'nın Politiken gazetesinin haberine göre, "Draem" isimli heykelin 10 gün boyunca sergilenmesine Türkiye'nin Kopenag Büyükelçiliği tepki verdi.
Büyükelçilikten Politiken gazetesine yapılan açıklamada, ''1915'te olan olayları bir soykırımmış gibi gösteren bu heykelin Kopenag'ın kalabalık meydanlarından birinde sergilenecek olması bizi hayal kırıklığına uğrattı'' denildi.
Kopenag Belediyesi Çevre ve Teknik İşler Sorumlusu Morten Kabell ise konuyla ilgili gazeteye yaptığı açıklamada büyükelçiliğin olayı abarttığını ve devamlı bu trajediyi reddetmek yerine komşularıyla nasıl daha iyi ilişkiler geliştirebileceğinin yollarını aramasının gerektiğini belirterek, "Biz sadece başka kutlama ve anmalara verdiğimiz gibi bu anıta da izin verdik. İnsanların ifade ve gösteri özgürlüğü var. Bizi de eleştirebilirler yaptıklarımızdan dolayı. Bu demokratik ülkelerde insanların üzerine düşen bir görevdir'' dedi.

The Draem isimli heykelin 23 Mayıs tarihinden itibaren 10 gün boyunca sergilenmesi bekleniyor.
Öte yandan Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ise Politiken'e konuya yönelik yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
''Danimarka, 1915'teki trajik olaylara karşı sessiz değildir, ancak bunu bir soykırım olarak kabul etmedik. Bizim fikrimiz olayın bu yönünün tarihçilere bırakılması''

Kaynak: AA