Antalyalı İşçi Emeklisinin Tespih Merakı

Antalyalı işçi emeklisi 67 yaşındaki Zeki Öngel'in koleksiyonunda 2 bine yakın tespih bulunuyor.

Bir arkadaşının tespih hediyesinin ardından hobi olarak tespih biriktirmeye başlayan ve zamanla büyük bir koleksiyonun sahibi olan Öngel, Anadolu'nun farklı bölgelerinden topladıklarının yanı sıra bazı ülkelerden getirttiği ilginç tespihleri de koleksiyonunda bulunduruyor.
Öngel, evinde sakladığı koleksiyonunu torunlarına miras bırakmayı düşünüyor.
Zeki Öngel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldan bu yana tespih topladığını söyledi.

Bugüne kadar her biri değerli taşlardan oluşan 2 bini aşkın tespih biriktirdiğini belirten Öngel, plastik olarak ifade edilen tespihleri koleksiyonunda bulundurmadığını dile getirdi.
El yapımı, özellikle Osmanlı dönemine ait tespihlere karşı merak duyduğunu ifade eden Öngel, "Koleksiyonuma kattığım bir tespihi satmaya kıyamıyorum. Aksine bir satıcıda bende olmayan tespih olduğunu öğrensem hemen onu görmek, satın almak istiyorum" dedi.

Koleksiyonundaki en eski parçanın el yapımı damla kehribar kolyeden yapılmış tespih olduğunu belirten Öngel, "350 yıla kadar geçmişini tespit ettim ama 700 yıllık civarında olduğunu sanıyorum. Zaten kolyenin yapımından ne kadar eski olduğu ortaya çıkıyor. Torna veya alet kullanılmadan yapılmış çok ilginç bir parça" diye konuştu.

- Tespihin değeri eskiliğine ve kalitesine göre değişiyor
Öngel, eşinin koleksiyon merakına ve buna para harcamasına tepkili olduğunu ifade etti.

Koleksiyonununda yer alan tespihlerin değerinin cinsine, eskiliğine, kalitesine, yapan ustanın marifetine göre değiştiğine işaret eden Öngel, elindeki tespihlerin değerinin 300 lira ile 10 bin lira arasında değiştiğini söyledi.

Öngel, Osmanlı dönemi kehribar tespihlerin çok nadir ve ilginç olduklarının altını çizerek, bunların hem pahalı hem de çok az bulunduğunu dile getirdi.
Tespih pazarlarını ve müzayedelerini düzenli olarak takip ettiğini, kendisinde bulunmayan bir tespih görürse mutlaka koleksiyonuna katmak istediğini belirten Öngel, çok pahalı olması durumunda takas yoluyla almaya çalıştığını kaydetti.

Koleksiyonunda bulunan ve yıllar önce aldığı bir kolye tespihin henüz ne olduğunun tam anlaşılamadığını ifade eden Öngel, "Dinozor dişi olduğunu iddia eden de var, seramik olduğunu söyleyen de. Ne olduğunu henüz kimse çözemedi. Tespih taneleri zümrüt, safir ve yakut gibi değerli taş parçalarıyla süslenmiş. Çok ilginç bir parça" diye konuştu.

Öngel, koleksiyonundaki en değerli parçalarından birinin de siyah kehribar tespih olduğunu söyledi.

Kaynak: AA