Hasan Ferit Gedik'in Ölümü Davası

Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ve 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 16'sı tutuklu 35 sanığın yargılandığı davanın duruşması ertelendi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 22 tutuklu sanık ile 1 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Duruşmada, Gedik'in annesi Nuray Meray ve avukatları da hazır bulundu.
Güvenlik gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya, basın mensupları ve izleyiciler alınmadı.
Söz alan müşteki avukatlarından Mahmut Erhan Ergün, duruşmaya basın mensuplarının alınmamasına tepki göstererek, "Bu dava tüm toplumu ilgilendiren bir davadır. Basının içeriye alınması, toplumun duruşmada neler olup bittiğini öğrenmesi açısından önemlidir" dedi.

Diğer müşteki avukatları da kapalılık kararının kaldırılmasını talep etti.
Mahkeme Heyeti Başkanı Mahir Merdun, kapalılık kararının hukuki dayanaktan yoksun olmayıp kamu güvenliği ve yargılamanın sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla alındığını belirterek, müşteki avukatlarının kararın kaldırılması istemini reddetti.
Duruşmada daha sonra tutuksuz sanıklardan Mete Barış Durak'ın Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne SEGBİS yöntemiyle bağlanılarak savunması alındı.
Sanık avukatlarından Serhat Kamil Zor da sanıkların ifadelerinin alınmasının tamamlandığını belirterek, "Dosyada yer alan suçlamalar yersizdir. Sanıklar uzun süredir tutukludur. Bu aşamadan sonra tutukluluk durumunun cezalandırmaya yönelik olduğu düşüncesindeyiz. Bu nedenle sanıkların tahliyesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin beraatlerini istedi.
- Sanık Turhan: "Vurulanların hepsi terör örgütü üyesidir"
Duruşmada söz verilen tutuklu sanıklardan Mesut Turhan, sözde kurulmuş bir çetenin örgüt lideri olarak aylardır cezaevinde tutuklu bulunduğunu savunarak, "Ben 30 yıldır Gülsuyu'nda yetişen bir gencim ama olayda yaralanan ve ölen kişilerden hiçbiri Gülsuyu'nda oturmamaktadır. Ne amaçla gelmişlerdir? Vurulanların hepsi de terör örgütü üyesidir" ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanıklardan Zafer Turhan da "Biz nasıl bir çeteyiz ki kendimizi savunacak bir avukat bulamazken onlar yüzlerce avukatlarla salona giriyorlar. Binlercesi de kapı önünde bizi öldürmek için slogan atıyor. Ben Berkin Elvan gibi 16 yaşındaki çocuğa evimde bakıyorum. Çocuğu oraya buraya yollayıp öldürtmüyorum. Burada örgüt kim, çete kim?" dedi.

Tutuklu sanık Yakup Dalkılıç ise 2013 yılından bu yana DHKP-C tarafından tehdit edildiğini söyleyerek, "Örgüt faaliyetlerine katılmıyorum diye tehdit edildim. Benim adımı duvarlara yazdılar, resimlerini yapıştırdılar. Benim evimi bombaladılar" diye konuştu.

-Duruşma ertelendi
Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, tanık Serdar Aydemir'in zorla getirilmesine ve iddianamede bahsedilen eylemlerde isimleri geçen mağdurların duruşmada hazır edilmelerine hükmetti.
Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme, duruşmada bazı sanıkların müşteki ve müşteki avukatlarına yönelik suç içerdiği düşünülen sözler sarfettiği gerekçesiyle gerekli yasal işlemin yapılması için görüntü kayıtlarının Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 27 Nisan'a erteledi.
Bu arada tutuklu sanıklardan Şahin Eren'in duruşma bitiminde tartıştığı müşteki avukatlarına yönelik "Ben de sucukta var ister misiniz?Ben terk ediyorum, dinlemiyorum" şeklinde sözleri tutanağa geçirildi.
- Olayın geçmişi
Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba silahla ateş açılması sonucu, Hasan Ferit Gedik hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.
Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 22'si tutuklu 35 şüphelinin 11 ile 269 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
Kaynak: AA