İran İle Nükleer Müzakereler

Tahran Üniversitesi Hukuk ve Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Zibakelam, İranlıların nükleer program nedeniyle ülkeye getirilen yaptırımların doğrudan maliyetini bilmediğini, İran yönetiminin nükleer programın içeriğini ve bunun getirdiği yüksek maliyeti halktan sakladığını savundu.

İranlı öğrenciler haber ajansı ISNA'nın haberine göre Zibakelam, İranlı yetkililerin "nükleer program ve yaptırımlar gibi konulardaki görüşlerinin doğru olmadığını" iddia ederek, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye nükleer programın içeriği ve onun getirdiği büyük maliyetlerin "halktan saklanmasını" eleştiren bir mektup gönderdi.
Zibakelam, mektubunda, "Batı, bizim bilimsel gelişmelere ulaşmamızı istemiyor, bağımsız ve Müslüman bir ülkenin nükleer teknolojiye sahip olmasını istemiyor. Batılılar, İran'ın nükleer silah elde etmesi halinde İsrail'in ortadan kaldırılması için kullanacağı şüphesiyle nükleer programını kabul etmediklerini açıklamıştı" ifadesini kullandı.
İran'ın nükleer programının ana hedefinin endüstriyel, ekonomik ve bilimsel gelişme için değil, Batı karşıtlığını artırmak olduğunu öne süren Zibakelam, "İran halkı son 12 yılda nükleer faaliyetlerin ülke içinde kutsanması nedeniyle yaptırımların ülkeye doğrudan maliyetini bilmiyor. İran'ın nükleer programının içeriği ve onun getirdiği büyük maliyetler halktan saklanıyor. İran'ın nükleer programında 'maliyet-fayda' ya da 'ekonomik gerekçe' gibi temel hususlara riayet edilmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.
"Neden eğitim, sağlık ve çevre için düşük, nükleer program için ise cömertçe bütçe ayırıyorlar?" diyen Zibakelam, Ruhani'nin, "Batı'nın İran'a gıda ve ilaç üzerinde ambargo uyguladığı" iddiasının doğru olmadığını savundu ve 2012'de önemli bir miktarı ABD'den olmak üzere yurt dışından 6 milyon ton buğday ithal ettiklerini belirtti.

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin fikirlerine yakın gösterilen Sadık Zibakelam'ın, İran'ın kalkınması ve modernleşmesiyle ilgili birçok kitabı bulunuyor. Zibakelam'ın siyasi makaleleri halen ülkenin popüler haftalık dergilerinde yayınlanıyor.
Kaynak: AA