Ahlat'ta Halk Korusu Kuruldu

Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu'nun talimatıyla, Halk Eğitimi Merkez Müdürlüğü bünyesinde "Ahlat Halk Korusu" kuruldu.

Ağırlıkla ilçeye ait türkülerin seslendirildiği koroda, esnaftan, çiftçiye, memurdan emekliye birçok kişi yer alıyor.
Haftada iki gün çalışma yapan koruyu ziyaret eden Kaymakam Tekbıyıkoğlu, koro çalışmalarına katılarak, türkü söyledi.

Tekbıyıkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ahlat'ın her yönüyle zengin bir kültüre sahip olduğunu belirtti.

Ahlat'ın, Anadolu'daki ilk başkent ve aynı zamanda bir kültür şehri olduğunu ifade eden Tekbıyıkoğlu, şöyle konuştu:
"Tabi bu kültürün en önemli öğelerinden biri de sözlü kültürdür. Sözlü kültürün içindeki en büyük unsur belki türkülerimizdir. Türkülerimiz, aynı zamanda sözlü kültürün içindeki en dinamik yapıdır. Düğünlerde, ağıtlarda, yaslarda, güzel günlerde, efkarlandığımızda ve neşelendiğimizde türkü söylüyoruz. Bu dinamik yapı belki bin yıldır kendini muhafaza ederek, dededen toruna, babadan oğula, intikal ederek günümüze kadar geliyor. Ahlat bir kültür şehridir. Çok geniş bir türkü repertuvarımız var. Şu an tescilli olarak 35 türkümüz var. Ama ilçeye ait 81 türkü olduğunu tespit ettik. Bunları tekrar hatırlamak ve hatırlatmak istiyoruz. 81 türkümüzü seslendirmek üzere, ilçe esnafı ve memurlardan bir koro oluşturduk. Bundan böyle Ahlat'ı türküleriyle de hatırlatacağız."
Koroya eğitim veren müzik öğretmeni Semah Açıkel ise Ahlat Kaymakamlığı öncülüğünde halk korusu oluşturduğunu vurguladı.
Açıkel, "Yaklaşık bir aydır çalışma yürütüyoruz. Dinamik bir ekiple karşılaştık. Amacımız büyük şehirlerde yapılan tanıtım günlerinde ilçemizi daha iyi tanıtarak, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktaracağız" dedi.

Müzik öğretmenlerinden Serap Şahan da batıda türküye bu kadar istekli bir toplum görmediğini ifade etti.

Koroda yer alan esnaf Gürbüz Gülsar ise yıllardır özlem duydukları türküleri günümüzde seslendirmekten mutluluk duyduğunu dile getirerek, koronun oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaynak: AA