Petrolü PKK'yla paylaşmayız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çözüm süreciyle beraber Kandil’de yapılacak aramalarda çıkacak petrolün PKK’yla paylaşımının söz konusu olmadığını belirterek, “PKK’yla paylaşacak hiçbir şeyimiz olamaz. Biz Irak ile muhatabız” dedi.

Petrolü PKK'yla paylaşmayız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ile Üsküdar'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, nükleer santrallerin iklim değişikliğine olumlu katkı sağlayacağını belirterek, “Hiçbir sektör siyasi istikrarsızlığı uluslararası ilişkilerdeki karmaşayı kabul etmez. Enerji sektörü hiç kabul etmez. Siyasi istikrarsızlığın bölgemizde ne kadar aza indiriliyor, ne kadar yok ediliyorsa enerji sektöründe istikrarın projelerin o kadar yer aldığını hep beraber göreceğiz. Nükleer güç santralleriyle alakalı birincil enerji kaynakları açısından baktığımızda nükleerin payı yüzde 5. 6'dır. İklim değişikliğinde dünyanın hedeflediği rakama ulaşmak için bunun 2035 yılına kadar yüzde 10'lar civarında olması isteniyor. Bu ne demek? Aslında iklim değişikliğine nükleer güç santrallerinin olumlu manada katkı koyacağı anlamını taşıyor bu. Bir kömür yerine, karbon ve diğer enerji kaynakları yerine nükleer santralin yer alması hedefleniyor” dedi.

Türkiye'nin nükleer gücü yüksek olan ülkelerden geri kalmayacağını kaydeden Bakan Taner Yıldız, “Türkiye; Fransa, Kanada, ABD, Çin, Japonya ve Rusya gibi büyük ülkelerin yanında bu saydığım ülkeler nükleer güç santraline dünya ortalamasının üzerinde sahip olan ülkeler. Türkiye bundan geri kalamaz. Türkiye yalnızca bir elektrik temini olarak değil sanayileşmesinin önüne en yüksek düzeyde açacak olan bir nükleer santral yapımına girecek. Şuanda akredite edilmiş 460'dan fazla firma var Türkiye'de. Ürettikleri malın nükleer güç santrallerinde kullanılabilmesi ön görülen. Bunun sayısının 10 yıl içinde bin 460'lara, 5 bin 460'lara çıktığını hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

“NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNİN FAYDALI OLMADIĞINI DÜŞÜNENLER VAR”
Televizyonlarda yayınlanan çocukların yer aldığı nükleer santral reklamlarına neden gerek duyulduğu yönünde sorulan bir soruya Yıldız, “Aldığınız bir kararın yaptığınız bir anlaşmanın zaman alarak gerçekleştiği bir projeden bahsediyoruz. 2010 yılında müzakerelerine başladık. 100 yıllık bir proje derken lafın gelişi şeklinde değil. 15 yıllık alım garantileri, 60 yıllık işletme süreleri ve 10 yıllık inşaat sürelerini kattığımızda 100 yıla yakın bir süreden bahsediyoruz. Tabi ki o reklamda çocukların olması onların yaşayacağı bir Türkiye'de bu enerji kaynaklarından yararlanacağı gösteriyor. Niçin bu reklamlar yayınlanıyor? Türkiye'de nükleer güç santrallerinden enerji, elektrik elde edilmesine dönük kanaat yüzde yüzlük katılım olan bir kanaat değil. Son derece faydalı olduğuna inanıp bunun yapılmasını isteyenler olduğu gibi bunun yapılmasının faydalı olmayacağına inanan vatandaşlarımız da var. Ama hepsimiz vatandaşımız. Biz bunları daha çok anlatabiliyor olmamız lazım. Türkiye'nin en güvenilir yapılarından biri olacak” şeklinde konuştu.

“ORADAN ÇIKACAK PETROLÜN PKK'YLA PAYLAŞILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bakan Yıldız, Kandil'de yapılacak aramaların ardından çıkacak gazın PKK'yla paylaşımının söz konusu olmadığını belirterek, “Irak'tan 57 tankerle 47 milyon varil petrol sevkiyat oldu, biz bu sistemi kurduktan sonra. Nereden bakarsanız bakın 3 milyar dolarlık ciro demektir. Bizim Irak'taki faaliyetlerimiz devam ediyor. 305 milyon dolarlık orada kuyu açıyoruz. Çözüm süreciyle beraber Kandil Dağı eteklerinde Hindırın ve Çoman bölgelerinde 15- 16 ay öncesinden bir sözleşme yapmıştık. Ola ki Türkiye bu hedefine ulaşıp çözüm süreciyle alakalı Türkiye normalleştiğinde bununla alakalı alt yapısına hazırlıklı bulunmamız lazım diye. Ben o bölgede doğalgazı petrolü arayacağımıza inanıyorum. Onun Türkiye ve Irak'a katkı koyacağı konusunda. Oradan çıkan petrolün PKK'yla mı paylaşılacağı konusunda sorular oluyor. PKK'yla şu ana kadar çok büyük sıkıntılar paylaştık. Bundan sonra hiçbir artı değeri paylaşmayız. PKK'yla paylaşacak hiçbir şeyimiz olmaz. Biz Irak ile muhatabız. Bunu Irak ile geliştiriyoruz. Türkiye büyüyor. TANAP projesi ve nükleer güç santraller Türkiye'nin yenilebilir yüzü olacak. Türkiye trans olmaktan çıkacak. Türkiye birçok gazın geçiş merkezi olmakla kalmayacak bir enerji merkezi haline gelecek” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ AY TEMELİ ATILACAK KONUMA GELECEĞİZ”

Nükleer santralin gecikeceği iddialarına ilişkin Bakan Yıldız, “Rusya Federasyonunun bir yıl içindeki ham petrol fiyatlarının düşmesinden gelirlerinde azalma oldu. 50 milyar Ruble ayırmıştı kamu bütçesinden. Ruble'nin dolar karşısındaki değer kaybından sonra buraya giren dolar miktarında azalma oldu. Türkiye'ye 3. 1 milyar dolar Akkuyu santrali için para girdi. Önümüzdeki ay liman ihalesinin yapılıp temelinin atılacak bir noktaya gelmiş olacağız. Takvimde gecikme olmaması için uğraşıyoruz” ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA