KPSS’de kara para şüphesi

Gözaltına alınan şüphelilerin yurtdışına milyonlarca dolar para transferi yaptığı ortaya çıktı. Transferlerin tek bir kişiye yapıldığını tespit eden MASAK raporuna göre bu transferi yapanlar arasında düşük ücretli personelin olması dikkat çekiyor.

KPSS’de kara para şüphesi
KPSS’de kara para şüphesi
KPSS soruşturması kapsamında, daha çok kara para ve şüpheli para tranferlerini inceleyen (Mali Suçları Araştırma Kurulu) MASAK'tan alınan rapor, şüphelilerin kendi aralarında “himmet” adı altında verdikleri paralar ile yurtdışına para transferlerini açığa çıkardı.

Raporda, şüpheliler arasında yer alan paralel yapıya yakınlığı ile bilinen dershane ve okullardan “yurtdışındaki'Gülenist' kuruluşlara milyonlarca dolar para aktarıldığı görüldü” tespiti yapıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan 2010 KPSS soruşturması kapsamında gözaltına alınanların ifade işlemleri sürerken soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporlarında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Gülenist kuruluşlara transfer


MASAK raporuna göre, KPSS sorularını önceden elde ettikleri öne sürülen ve paralel yapıya ait oldukları iddia edilen okul ve dershanelerden önemli para trafiği dikkat çekti. Raporda, “yurtdışındaki'Gülenist' kuruluşlara milyonlarca dolar para aktarıldığı görüldü” denildi. Ayrıca, bu kurumlarda çok düşük maaşlarla çalışan bazı şüphelilerin birbirine veya kendi işyerlerine 40 bin-50 bin TL havale yaptıkları, şüphelilerin gruplar halinde bir şüpheliye her ay düzenli şekilde himmet olduğu görülen para transferleri yaptıkları tespit edildi

Matematik uzmanlarının hazırladığı raporda ise şüphelilerin, uzmanlar tarafından işlem yapılmadan yapılması mümkün değildir dediği soruları işlem yapmadan veya alakasız karalamalar yaptıkları tespit edildi.

Adayların puan farkına vurgu


Ölçme ve Değerlendirme uzmanları tarafından hazırlanan raporda ise iptal olan ve daha sonra tekrarı yapılan Eğitim Bilimleri sınavlarının her ikisine de giren adayların puan farklarına vurgu yapıldı.

Yüksek başarı tesadüfi olamaz


Raporda şüpheli olarak belirlenen 3 bin 227 adaydan 2 bin 52'sinin yinelenen sınava girdikleri belirtilirken “Bazı adayların 10 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerindeki yüksek düzeyde olan başarılarının, istatistiksel olarak tesadüfi olamayacağına yönelik komisyonumuzda kuvvetli bir kanaat oluşmuştur.

Yinelenen sınava girmediler


Bu adayların başarılarındaki farklılaşmaların, sınav sorularını cevaplamalarında kendi yeteneklerinden başka dış faktörlerin etkili olduğu kanaatine varılmıştır.” ifadelerine yer verildi. Öte yandan yinelenen sınava girmeyen adayların çokluğuna da raporda dikkat çekilerek bu olayın doğal ve beklenen bir durum olmadığı kaydedildi.

CHP'NİN DERİN SESSİZLİĞİ


KPSS sınavlarında usulsüzlük iddiasıyla başlatılan soruşturmalar kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, CHP'nin tepki göstermemesi dikkat çekti. Oysa CHP yıllardır bu konuları soru önergeleriyle gündeme taşımış, bundan 5 yıl önce de Meclis'te araştırma önergesi vermişti.

CHP'nin KPSS ve ÖSYM'deki gelişmelere ilişkin verdiği araştırma önergesinde CHP adına konuşan Engin Altay, KPSS'nin partizanlığa ve torpile kısmen de olsa son vermek amacıyla getirildiğini, 2009'a kadar bunun sürdüğünü ancak 2009'da polis meslek yüksekokulu sınavında sorulan soruların 85'nin'bir cemaate yakın dershanedeki deneme sınavında sorulduğunun ortaya çıktığını açıklamıştı.

Son dönemde bu kurumdaki skandalların ideolojik olduğunu iddia eden Altay, “Son KPSS'de bilinçli bir organizasyonla ÖSYM ve KPSS kirletilmiştir” demişti.

CHP'den tek ses Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'den o da gazetecilerin sorusu üzerine geldi. Hamzaçebi, “Bu sorular o zaman çalındı. Bu çok ciddi bir iddia. Ben çalınmadı diyebilecek durumda değilim. Ben de çalındı kanaatine sahibim. Ama kim çaldı, nasıl çaldı, kimlere verdi, bunu bilmiyoruz” diye sordu.