Suriye'ye İnsani Yardım Ulaştırılması

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu aylık raporunda, Suriye'de BM kuruluşlarının insani yardım ulaştırma çalışmalarına ilişkin son durumu anlattı.

Ban raporunda, Suriye'deki iç savaş nedeniyle yardıma ihtiyacı olan 12 milyon kişiye ulaşmanın BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen gereğince yerine getirilemediğini kaydetti.

Hükümetin öne sürdüğü prosedürler nedeniyle zaten zorlukla yürütülen çalışmaların bir de DAEŞ'in engellemeleri ile daha da yavaşladığını ifade eden Ban, terör örgütünün kontrolündeki bölgelerde yaşayan yaklaşık 700 bin kişinin şubat ayında hiç yardım alamadığını belirtti.

Suriye rejiminin yardım ulaştırılacakların listesini önceden istemesinin prosedürleri daha da uzattığına vurgu yapan Ban, tüm yazışmaların Dışişleri Bakanlığı tarafından görülmek istendiğini kaydetti.

Ban Ki-mun, uluslararası toplumun dikkatinin ülkedeki milyonlarca yardıma muhtaç kişiden DAEŞ'in vahşi eylemleri ve bununla mücadeleye kaymasından da kaygı duyduğunu belirterek, "Suriye halkı kendilerini giderek daha fazla terk edilmiş hissediyor" ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi geçen yıl kabul ettiği iki karar tasarısında ülke içinde ve komşu ülkelerden sınır ötesi insani yardımların engelsiz olarak ulaştırılmasını istemiş ve bu konuda Genel Sekreter'den aylık rapor istemişti.
Ancak aksine raporlara karşı Konsey henüz caydırıcı bir karar alma konusunda uzlaşamadı.
Kaynak: AA