Savaşa Giden Ataları Gibi Ellerine Kına Yaktılar

Esenyurt Belediyesi, Çanakkale Zafer’inin 100’ncü yılında 100 otobüs ve 5 bin kişiyle zaferin yaşandığı tarihi yarımadaya çıkartma yaptı.

Tarihi mekanları ziyaret eden öğrenciler, dedelerinin yaptığı gibi ellerine kına yaktı.
Esenyurt Belediyesi, Çanakkale Zafer’inin 100’ncü yılında 100 otobüsle 5 bin öğrenciyi Çanakkale’ye getirerek bir asır önce yaşanan savaş hakkında bilgilendirme yaptı. Sabah saatlerinden itibaren başlayan geziye, Eceabat Tarihi Milli Parkı’ndan start verildi.

Burada toplanan binlerce öğrenci 100 yıl önce vatanlarını korumak için Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden Çanakkale’ye savaşmaya gelen atalarının yaptığı, ellerine kına yaktılar. Binlerce öğrenciyle birlikte savaşın yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde tarihi atmosferi solumaya gelen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da öğrencilerle birlikte eline kına yaktı.

“ŞEHİTLİĞİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ EVLATLARIMIZA ANLATACAĞIZ”
Gelecek nesillere Çanakkale Zaferi’nin aktarılması noktasında her yıl binlerce öğrenciyi Çanakkale’ye tarihi geziler düzenlediklerini belirten Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “Bu coğrafyaya gelen ve burada şehit düşen çok genç yaştaki dedelerimizi aneleleri onları buraya gönderirken sevdikleri kurban gibi vatana kurban etmek üzere kınalayıp buraya göndermişler. Bu kına adeti oradan kalmadır. Biz de bunu temsilen çocuklarımıza onu anlatabilmek için kına yaktık. Umuyorum ki çocuklarımız bunun idrakini almışlardır. Bu şekilde ülkemizdeki bu şuuru geliştireceğiz ve şehitliğin ne anlama geldiğini, nereden kaynaklandığını, vatan, toprak ve bayram ne demektir bunları inşallah evlatlarımıza anlatacağız. Güçlü bir Türkiye, birlik ve beraberliğin olduğu bir Türkiye sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Öğrenciler daha sonra Çanakkale Savaşı’nda sıcak çatışmaların yaşandığı bölgeleri ve şehitlikler gezdi.

ESENYURT BELEDİYESİ, 5 BİN KİŞİYLE ÇANAKKALE’YE ÇIKARTMA YAPTI
Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında 5 bin öğrenciyle birlikte tarihi yarımadayı ziyaret eden Kadıoğlu, “Bizim görevimiz Çanakkale ruhunu anlamak. Hep anmaya çalışıyoruz ama asıl olarak anlamaya çalışmak lazım” dedi.

Öğrencilere tarih şuuru kazandırılması amacıyla Çanakkale gezisi düzenlediklerini dile getiren Başkan Kadıoğlu, “Bizim görevimiz Çanakkale ruhunu anlamak. Hep anmaya çalışıyoruz ama asıl olarak anlamaya çalışmak lazım. Burada 100’üncü yıl da 100 otobüs ve 5 bin öğrenci. Çocuklarımızı buraya getirmekle bu coğrafyada bu topraklar üzerinde yatan şehitlerimizin yazdıklarını okumak ve anlamak. Yani dedelerimiz bizlere bir mektup yazmış; ne zaman yurdumuz bir saldırıya uğrarsa, ne zaman ülken ve milletin sıkıntıya düşerse sen de benim gibi canını seve seve ver. O mektubu okumaya geldiler ve okuyorlar. Dolayısıyla biz bu görevi yapmakla ülkemize, milletimize hizmet yapmak arzusundayız. Şuan görüyorum ki batı emperyalizmi yine eskiden olduğu gibi bitmeyen bir istekle bin yıldır bu topraklarda Haçlı Seferleri düzenliyorlar veya başka şekillerde icra etmeye çalışıyorlar. Bu toprakta yatanlar o maksatla öldürüldüler” diye konuştu.

“ONLAR BİZİ DÜŞÜNDÜLER BİZLER DE ONLARI UNUTMAYACAĞIZ”
Adını tarihe altın harflerle yazdıran atalarının savaştığı bölgeleri yakından inceleme imkânı bulan öğrenciler de “Her bastığımız yerde şehitlerimizin kanının olduğunu ve onların içimizde yaşadığını hissediyoruz. Atalarımız bizlere bunu verdi bize de bunu korumak ve değerlendirmek düşüyor. Onlar bizi düşündüler bizler de onları unutmayacağız” dedi.

Kaynak: İHA