Havaalanı İnşaatından Etkilenen Bitkilere Koruma

Orman ve Su İşŸleri Bakanı Veysel EroğŸlu, İstanbul'da inşŸa çalışŸmaları devam eden 3. havaalanı sahasında yapılan flora tespit çalışŸmaları çerçevesinde, 138 binden fazla bitki tohumu ve soğŸanının koruma altına alınarak başŸka yerlere taşŸındığŸını bildirdi.

EroğŸlu, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, Orman ve Su İşŸleri BakanlığŸının, ülkenin sahip olduğŸu biyolojik çeşŸitliliğŸin devamı ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla ülke genelinde çalışŸmalarını titizlikle sürdürdüğŸünü belirtti.

Bakan EroğŸlu, "Bu çalışŸmalardan birisini de İstanbul'da inşŸaatı devam eden 3. havaalanında yaptık. Bakanlık olarak bu çalışŸmalarımızla 138 binden fazla bitkinin tohum ve soğŸanlarını başŸka yerlere taşŸıyarak, bu türlerin devamlılığŸını garanti altına aldık" ifadesini kullandı.
-Nakli yapılan türler
İstanbul 3. havaalanı sahası içerisinde yapılan çalışŸmalar çerçevesinde Kardelen SoğŸanı, Türk ZambağŸı ya da İstanbul ZambağŸı, Sicilya Bal ZambağŸı, Peygamber LJiçeğŸi ve LJokbaşŸlı Köygöçüren türleri tespit edildi ve bu türler koruma altına alınarak nakilleri yapıldı.
Tespiti yapılan soğŸanlı türler arasında yer alan ve endemik olan Kardelen SoğŸanı türünden 89 bin soğŸan, türün devamlılığŸı için saha dışŸına taşŸındı. Ayrıca bilimsel olarak türlerin korunumu için faaliyet gösteren İstanbul Atatürk Arboretum'a ve İstanbul ǜniversitesi Orman Fakültesi bahçesine de toplam 10 bin kardelen soğŸanı dikilerek türün devamlılığŸı garanti altına alındı.
-15 bin 300 soğŸan taşŸındı
Kardelen SoğŸanı ile benzer ekosisteme sahip olan ve hassas kategoride yer alan İstanbul ZambağŸı ile nadir kategoride yer alan Sicilya Bal ZambağŸı türlerinden de 13 bin 200 soğŸan, Tayakadın Rüzgar Enerji Santralleri'nin bulunduğŸu orman arazisine taşŸındı. Ayrıca bu türlerden 2 bin 100'ü de yine İstanbul Atatürk Arboretum'a taşŸınarak dikildi. Böylece bu iki türden toplam 15 bin 300 soğŸan taşŸınmışŸ oldu.
-Sahil sarmaşŸığŸı havaalanının peyzajında kullanılacak
Yine saha çalışŸmalarında tespit edilmişŸ olan Peygamber LJiçeğŸi ve LJokbaşŸlı Köygöçüren türleri tohumları toplanarak koruma altına alındı. Peygamber LJiçeğŸi türü için 3 bin 350 tohum Ankara Tohum Gen Bankası'na, 150 tohum ise İstanbul Atatürk Arboretum'a teslim edildi. LJokbaşŸlı Köygöçüren türünden de 15 bin tohum Ankara Tohum Gen Bankası'na, 750 tohum da İstanbul Atatürk Arboretum'a türlerin korunumu için gönderildi.
Proje sahasının kuzeyindeki sahilin kumsal bölümünde yaklaşŸık 500 metrekarelik bir alanda varlık gösteren ve nadir kategorisinde yer alan Sahil SarmaşŸığŸı türü ise diğŸer etmenlerin verebileceğŸi zararları en aza indirmek üzere etrafı tel çitle çevrilerek koruma altına alındı. Koruma altına alınan 5 bin sahil sarmaşŸığŸının daha sonra havalimanı sahasının peyzaj çalışŸmasında kullanılarak korunması planlanıyor.

 
Kaynak: AA