Yunanistan'da 'Altın Şafak' Davası

Yunanistan'da, suç örgütü yönetme ve örgüte üye olma suçlarından tutuklanan aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin (Hrisi Avgi) lideri Nikos Mihaloliakos ve milletvekili Yannis Lagos yasal ön tutukluluk süresini tamamladıkları gerekçesiyle şartlı olarak serbest bırakıldı.

Atina Temyiz Mahkemesi Savcısı Yannis Provotaris'in önerisi üzerine Temyiz Konseyi'nin kararıyla serbest bırakılan Mihaloliakos'a ev hapsi ve ülke dışına çıkma yasağı şartları konulurken, milletvekilli olması nedeniyle meclis oturumlarına katılma hakkı verildi.

Savcı Provotaris'in, Mihaloliakos'a 125 bin avroluk kefalet teklifi ise Temyiz Konseyi tarafından kabul edilmedi. Altın Şafak milletvekili Yannis Lagos'un ise ülke dışına çıkma yasağı ile ayda iki kez polis karakoluna görünmesi şartıyla serbest bırakıldığı kaydedildi.
Aynı uygulama kapsamında, Altın Şafak milletvekili ve Başkan Yardımcısı Hristos Pappas'ın da 29 Mart'ta 18 aylık tutuklama süresinin dolmasıyla serbest bırakılması bekleniyor.
Yunanistan Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Altın Şafak ile ilgili davanın birbuçuk yıl önce açılmasına rağmen "personel yetersizliği" nedeniyle başlatılamadığı belirtilerek, anayasaya göre 18 aylık tutukluk süresini tamamlayan sanıkların serbest bırakılacakları belirtilmişti.
Atina'da, 2013 yılında solcu rap şarkıcı Pavlos Fissas'ın Altın Şafak üyesi Yorgos Rupakias tarafından öldürülmesinin ardından Altın Şafak'ın suç örgütü kapsamına alınması için Kamu Düzeni Bakanlığı tarafından çalışma başlatılmıştı. Yüksek Mahkeme Savcılığı tarafından sürdürülen soruşturmalar sonucunda, aleyhinde suç örgütü yönetme ve örgüte üye olma suçlarından dava dosyası oluşturulan Altın Şafak'ın, aralarında parti lideri Mihaloliakos'un da bulunduğu 9 milletvekili tutuklanarak Koridallos cezaevine konulmuştu. Mihaloliakos'un yanı sıra 6 milletvekili halen cezaevinde tutuklu bulunan Altın Şafak Partisi, 25 Ocak seçimlerinde aldığı 6.28'lik oy oranıyla 17 milletvekili seçmeyi başardı.



Kaynak: AA