İki Bin Otele 'Telif' İndirimi

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Müzik Birlikleri Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) ve Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliğine (MSG) arasında telif ödemelerine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.


TÜROFED ile MÜ-YAP, MESAM, MÜYORBİR ve MSG arasında "TÜROFED üyesi otellerde ve turistik tesislerde müzik yayınını" kapsayan telif haklarıyla ilgili yeni protokol Akra Barut Otel’de imzalandı. İmza törenine TÜROFED Başkanı Osman Ayık, MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta, MSG Başkanı Garo Mafyan, MESAM Başkanı Arif Sağ, MÜYOBİR Başkanı Burhan Şeşen ve sanatçılar Edip Akbayram, Onur Akın, Metin Özülkü, Ali Kocatepe, Ali Rıza Binboğa, Belkıs Akkale, Bora Öztoprak ve Aşkın Tuna katıldı.

"GURUR DUYUYORUZ"
Toplantıda TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 2008 yılında müzik meslek örgütleriyle yaptıkları protokolde 8 yılı tamamladıklarını söyledi.

Telif ödemesiyle ilgili önemli yere geldiklerini hatırlatan Osman Ayık, "Yeni imzalanan protokolle 2008 yılından sonra açılan veya bugüne kadar telif hakları sözleşmesi imzalamayan TÜROFED üyesi otellere 2008 yılında imzalanan protokole benzer avantajlar getirildi.

2008 yılında imzalanan protokolle bin 500'ü aşkın otel sözleşme imzalamıştı. Bugün imzalanan protokolle bu sayının 2 bini aşağını düşünüyorum. TÜROFED olarak müziğin, sanatın her zaman yanındayız. Telif haklarıyla ilgili ilk imza atan kurum olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

MÜ-YAP BAŞKANI FORTA, BİZİ PARA TAHSİLDARI GİBİ GÖRMEYİN
Telif haklarına gösterdikleri saygı nedeniyle TÜROFED üyelerine ciddi indirimler yaptıklarını belirten MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta, "Telif hakkı sorunu aslında bir aldı-verdi sorunu değil. Bu aynı zamanda Türkiye'de sanat kültürünün derinleşmesi açısından da çok önemli" diye konuştu.

TUROFED ile yeni bir kampanya dönemine girdiklerini ifade eden Forta, "Yeni bir kampanya dönemine giriyoruz. Yeni bir telif uzlaşması bu. TUROFED üyesi olan oteller diğer meslektaşlarından daha avantajlı olacaklar. Biz denetimlerimiz yapmaya devam ediyoruz. Genel bakış açımız insanları cezalandırmak veya ceza kesmek değil. Bizi hiç kimse para tahsildarı gibi görmesin" diye konuştu.

GARO MAFYAN'DAN ESPRİ
MSG Başkanı Garo Mafyan ise "Müziğe gösterdikleri saygıdan dolayı TÜROFED yerine TÜROMED yapalım mı müzik eserleri ve otelciler bir araya gelsin" şeklinde espri yaptı.

"GELİNEN NOKTADAN MUTLULUK DUYUYORUM"
MESAM Başkanı Arif Sağ ise, önceki toplantıda "5 yıldızları otellerde neden yerli müzik çalmıyorsunuz?" şeklinde bir eleştirisi olduğunu, bu eleştirisinin ardından otellerde Türk müziği çalmaya başlandığını ve gelinen noktadan mutluluk duyduğunu kaydetti.

MÜYOBİR Başkanı Burhan Şeşen de, eser sahiplerinin haklarını biraz daha takip edeceklerini söyledi.

Türk Halk Müziği Sanatçısı Belkıs Akkale, Türk Sanat ve Türk Halk Müziği'nin son dönemde zayıf halka haline geldiğini, otellerde daha fazla yer verilmesini istedi.

Öte yandan, toplantıda Türkiye'deki bin 675 civarında otelin, 4 meslek birliğine telif haklarından dolayı yıllık 6-7 milyon lira civarında bir ödeme yaptığı bildirildi.

Kaynak: İHA