'Faiz İndiriminin Bir Trend Olarak Devam Etme Potansiyeli Var'

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, avronun değer kaybettiği, doların kuvvetlendiği bir trendin Türkiye'ye de yansıması olacağını belirterek, "Çok endişe edilecek bir şey yok. Şu anda bütün sistem, Türkiye ve yurtdışı sistemi yeni verilere göre kendini ayarlamaya çalışıyor" dedi.

Leblebici, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2015'i 2014'ün devamı bir yıl olarak beklediğini söyledi.

Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 3'ün biraz altında büyüyeceği tahmininde bulunan Leblebici, bunun ana sebebinin dış etkenler olduğunu dile getirdi.
Bu dış etkenlerin 2015'te tamamen ortadan kalkmadığını anlatan Leblebici, "2014'ün benzeri bir 2015 yılı bekleyebiliriz. Kurdaki hareketlilik son dönemdeki avro/dolardaki paritenin değişmesiyle çok etkilendi. Petroldeki düşüş de Rusya'daki gelir kaybından dolayı bizde biraz negatif etki yaratacak. Bunlara baktığımızda 2015'in yine 2014 gibi yüzde 2,5-3 arası bir büyüme beklediğimiz bir yıl olma ihtimali var" diye konuştu.

Yılın ilk yarısında tüketicilerin ve yatırımcıların bekleme durumunda kalacağının göründüğünü aktaran Leblebici, seçimden sonra belirsizliğin ortadan kalkacağını ve ikinci yarıdan itibaren daha iyi bir ortamın başlayacağını ifade etti.

Dolar kurundaki yükselişi kestirebilmenin zor olduğunu belirten Leblebici, şöyle devam etti:
"Burada trendlere bakmak lazım. Herhalde bir sene evvel 'Avro/dolar paritesi buralara gelecek mi?' diye sorulsaydı, büyük ihtimalle piyasanın yüzde 99'u gelmeyeceğini söylerdi. Geldiğimiz yerden bakıldığında tahmin yapmak daha basit gözükse de bence yine zor. Avronun değer kaybettiği, doların kuvvetlendiği bir trend var. Bunun içeriye yansıması olacaktır diye düşünüyorum. 1'li seviyelere ya da buradan biraz daha alta giderse, dolar/TL'de biraz daha yukarı seviyeleri görebiliriz. Gitmezse aşağı doğru bir trendi görürüz. Sepet olarak baktığımızda aşağı yukarı buralarda kalacağımız bir yıl olacak diye bekliyorum. Çok endişe edilecek bir şey yok. Şu anda bütün sistem, Türkiye ve yurtdışı sistemi yeni verilere göre kendini ayarlamaya çalışıyor. Biz de onu yaşıyoruz."
Leblebici, Türkiye'de faiz indirimi potansiyeline ilişkin bir soru üzerine, "Bu işe trendler olarak bakmamız lazım. Hiç Fed faiz artışı trendi gördünüz mü? Son 10 yıldır gören yok. İlk defa o tekrar başlıyor. Türkiye'de de faiz indiriminin bir trend olarak devam etme potansiyeli var mı? Var. Çünkü petrol fiyatı düştü. Ekonomide nispeten daha az bir büyüme var. Onu desteklemek için belki bunları yapmak gerekir. Ama bu veri setlerinin dışında başka veri setleri de var; global gelişmeler. O veri seti de Merkez Bankası'nda var. Orada bir denge sağlanır ve Merkez Bankası da ona göre hareket eder diye bekliyorum" diye konuştu.


- "2015'te bankacılık sektöründe çok büyük kar artışları beklememek lazım"

Bankacılık sektörünün karlılığının geçen yıl negatif etkilendiğini aktaran Leblebici, "2015 yılında da bu yapı aşağı yukarı aynı şekilde devam eder. Bankacılık sektöründe çok büyük kar artışları beklememek lazım. Hatta kırılganlık artarsa biraz daha aşağıda negatif beklentilere sahip olmak lazım" dedi.

Ümit Leblebici, TEB'in 2014 yılında fena bir performans geçirmediğini, 2015 yılında da sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme stratejisiyle hareket edeceklerini dile getirdi.
Verimliliği artırabilmek için yeni teknoloji yatırımları gerçekleştireceklerini anlatan Leblebici, "Biz çok inovatif bir bankayız. ATM ağlarına, alternatif ödeme sistemlerine, alternatif dağıtım kanallarına, dijital bankacılığa çok fazla yatırım yapıyoruz. Bunların hepsinin 2015'te hayata geçtiğini göreceğiz" dedi.

TEB'in 2015 yılında teknolojik yeniliklerinden birinin de yazılımından kasasına kadar bankanın bilgi teknolojileri ekibindeki Türk mühendisler tarafından tasarlanan ATM olacağını belirten Leblebici, şunları kaydetti:
"Bu ATM, diğerlerinden biraz daha gelişmiş bir makine. Burada bankacılıkla ilgili her şeyi yapabiliyorsunuz. Anında kart alabiliyorsunuz. Anında kredi başvurusu yapabiliyorsunuz. Kredi başvurusu yaptığınızda ekrandan görüntülü olarak konuştuğunuz temsilcimizle süreci hemen başlatıp ATM'in başındayken müşteriye cevap verme şansını sağlıyoruz. Bu çok ileri ve devrimsel bir hareket diye düşünüyorum. Çünkü bütün süre aşırı hızlanmış oluyor. Nisan ayında ilk yerleştirmesini yapacağız. Sene sonuna kadar daha da yaygın hale getireceğiz."
Kaynak: AA