550 Yıllık Kaleye Zaferin 100'üncü Yılında Restorasyon

Fatih Sultan Mehmed tarafından, İstanbul'un fethinden sonra Çanakkale Boğazı'nı kontrol altında tutmak amacıyla boğazın en dar yerine 1462 yılında inşa ettirilen Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye), 550 yıl sonra ilk kez kapsamlı bir restorasyondan geçirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı alanında yer alan Çimenlik Kalesi'nden sadece Osmanlı döneminde değil, Çanakkale Savaşları'nda da önemli görevler için yararlanıldı.
Fatih Sultan Mehmed'in emriyle Yakup Bey gözetiminde 1462'de inşa ettirilen kale, boğazın en dar yerinde bulunduğu için bölgenin kontrolünde kritik rol oynadı.
Surlarının içinde iki cami bulunan kale, 18 Mart 1982'de kurulan Çanakkale Boğaz Komutanlığı Müzesi sınırları içinde Çanakkale Savaşları'ndan kalma obje ve eşyaların sergilendiği tarihi bir mekan halini aldı.
Bugüne kadar bazı bölümleri kısmen düzenlenen Çimenlik Kalesi, 550 yıl sonra ilk kez kapsamlı bir restorasyondan geçirildi. Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla yapılan restorasyon bir yıldan fazla sürerken yaklaşık 14 milyon lira harcandı.
Hiçbir detay atlanmadan büyük bir titizlikle yeniden ele alınan Çimenlik Kalesi ve Çanakkale Deniz Müzesi, 18 Mart törenleri kapsamında yarın yeni yüzüyle tekrar ziyarete açılacak.
- Ziyaretçilerini duygulandırıyor
Kale ve boğaza bakan surların yanı sıra metrekareye düşen 6 bin mermi ve kovanı, 1916'da mayına çarparak batan Alman "UB-46" denizaltısının bir bölümü, tüfekler, mayın, torpidolar ve topların sergilendiği Çanakkale Deniz Müzesi, ziyaretçilerini geçmişe doğru oldukça duygu yüklü bir yolculuğa çıkarıyor.
Özellikle Çanakkale Savaşları sırasında yapılan saldırılarda Queen Elizabeth gemisinden atılan patlamamış bir top mermisinin surlarda yol açtığı hasar halen ilk günkü özelliğini koruyor. Burayı gören ziyaretçilerin çoğu gözyaşlarını tutmakta zorlanıyor.
Çimenlik Kalesi'nde, Türk ve Anzak askerleri, köylüler, tüfek ve toplarla Çanakkale Savaşları'ndan kısa bir kesitin canlandırıldığı bölüm de turistlerin en çok duygulandığı bölümler arasında bulunuyor.
Kaynak: AA