İran'da Milletvekiline Yapılan Saldırı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Tahran Milletvekili Ali Mutahhari'ye saldıran kişilerin yakalanması için İçişleri ve İstihbarat Bakanlığı'na talimat verdiği bildirildi.

İran hükumetinin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Tahran Milletvekili Ali Mutahhari'ye yönelik saldırıyı "Sapkın ve nefret dolu aşırıcıların güvenlik, özgürlük, Hz.Muhammed'in ahlakı ve İslam kültürüne karşı yeni planlarının bir göstergesi"olarak nitelendiren Ruhani, saldırganların yakalanması için İçişleri ve İstihbarat Bakanlığı'na talimat verdi.
Saldırganların ve olayın arkasındaki kişilerin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesi talimatını veren Ruhani, olayda ihmali olduğu iddia edilen güvenlik güçlerinin de sorgulanarak, sonucun acil bir şekilde kendisine ve Bakanlar Kurulu'na rapor edilmesini istedi.
Öte yandan Ruhani'nin talimatı üzerine İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyinali Emiri'nin, saldırıları soruşturmak için Şiraz'a gönderildiği belirtildi.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nda (ISNA) yer alan habere göre, saldırıya tepki gösteren İran Meclis Başkanı Ali Laricani de "Mutahhari'ye yönelik saldırının yasal ve dini hiçbir gerekçesi yoktur. İstihbarat ve İçişleri Bakanlığı konuyu ciddi bir şekilde ele almalı" dedi.

Tahran Milletvekili Ali Mutahhari, geçen hafta bir konferansa katılmak için gittiği Şiraz kentinde maskeli ve motosikletli bir grubun saldırısına uğramış, saldırıda Mutahhari'nin içinde bulunduğu aracın camları kırılmıştı.
İran'da 1979'da suikast sonucu öldürülen din adamı ve ülkedeki devrimin mimarlarından Murtaza Mutahhari'nin oğlu olan Tahran Milletvekili Ali Mutahhari, bazı görüşleri dolayısıyla zaman zaman ülkedeki "aşırı muhafazakarlar" tarafından eleştiriliyor.
Mecliste 2 ay önce yaptığı konuşmada Mutahhari, "fitne önderleri" şeklinde suçlanan 2009 yılı cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin 4 yıldır herhangi bir yargılama yapılmadan ev hapsinde tutulmasının "yasalara aykırı olduğunu ifade etmişti. Bu açıklamaları üzerine bazı milletvekilleri Mutahhari'nin üzerine yürümüştü.
Kaynak: AA