Avm Ciro Endeksi Ocakta Yüzde 25,1 Arttı

AlışŸverişŸ Merkezleri ve Yatırımcıları DerneğŸi (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşŸa oluşŸturulan AVM Endeksi, bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25,1'lik artışŸla 179 puana ulaşŸtı.

AYD'den yapılan açıklamaya göre AVM Endeksi'nin ocak ayı sonuçları açıklandı. Buna göre alışŸverişŸ merkezleri, yeni yılın ilk ayında ziyaretçi rekoru da kırdı. AVM Ziyaret Sayısı Endeksi, ocakta 112 puan seviyesine ulaşŸarak endeksin açıklanmaya başŸlandığŸı 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşŸtı.
Ziyaretçi sayısında yaşŸanan bu artışŸ, kendini ciro endeksinde de gösterdi. Ocak ayında AVM Ciro Endeksi, yüzde 25,1 artışŸla bugüne kadar yıllık bazda ulaşŸılan en yüksek ciro artışŸına sahne oldu.
Ciro Endeksi kategoriler bazında değŸerlendirildiğŸinde ise hipermarket ve teknoloji dışŸındaki tüm sektörlerde yüzde 30 ve üzerinde artışŸ meydana geldi. Giyim ve ayakkabı yüzde 40 ve yüzde 37 ile en yüksek ciro artışŸına sahne olan kategoriler olurken, yiyecek kategorisi, yıllık enflasyon rakamlarına bakıldığŸında yaşŸanan gıda fiyat artışŸına paralel şŸekilde yüzde 29 yükseldi.
TǜİK verilerine göre aralık ayında gıda enflasyonu yüzde 12,7, lokanta ve oteller kalemi ise yüzde 13,2 fiyat artışŸına sahne olmuşŸtu.
Açıklamada rakamların, yıllık enflasyonda katılaşŸmaya başŸlayan fiyatlama davranışŸlarının etkisinin cirolara yansıdığŸı ve kendini AVM Ciro Endeksi'nde de göstermeye başŸladığŸına işŸaret ettiğŸi dile getirildi.

AVM'lerde kişŸi başŸına harcama tutarı ise 39 lira ile bugüne kadarki ocak ayında görülen en yüksek düzeye ulaşŸtığŸı ifade edildi.
Açıklamada şŸunlar da kaydedildi:
"Teknoloji kategorisinde ise zayıflama devam etti. Yüzde 3 gerileyen teknoloji ciroları, aynı yılın geri kalanında da yılbaşŸından bu yana yüzde 10 değŸer kaybeden Türk Lirası'nın gölgesinde kalacak gibi görünüyor. Teknoloji marketler, ağŸırlıklı olarak stokla çalışŸtıklarından, kurdaki fiyat hareketlerinden çok hızlı etkilenmiyor. Ancak fiyat artışŸlarının kalıcı olması halinde yeni ürün maliyetleri firmalarda ve cirolarda baskıya neden olabiliyor."
 
Kaynak: AA