Niğde Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz Dizmen;

Niğde’de yeterli besi hayvanının olmamasından dolayı, çevre illerden kesilmek üzere hayvan getirildiğini söyleyen Niğde Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz Dizmen, üreticilerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Niğde Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz Dizmen;

Türkiye'de bulunan cezaevlerinin yüzde 70 oranında et ihtiyacını karşılayan Niğde Açık Cezaevinin de Niğde'de yeterli besi hayvanı olmadığı için il dışından ayvan getirdiklerini belirten Dizmen, Niğde'de besi hayvancılığına önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Dizmen, “Et üretiminin arttırılması için beklentimiz öncelikle et verimliliğini artırmak üzere besicilikte kombine ırk dönüşümü, karkas derecelendirme sisteminin hayata geçirilmesi ve yem maliyetlerini azaltacak çözümler bulmamız gerekiyor. Et üretiminde verimliliğin artması için besiciliğin etçi ve kombine ırklarla yapılması gerekiyor. Besiciliğin et verimi yüksek etçi ve kombine ırklarla yapılmasını sağlayacak ırk dönüşümü yapılmalıdır. Besi hayvancılığında ırk ıslahı, et verimi yüksek kombine ırklara dönüşüm şarttır. Tüketime sunulacak kesimlik hayvan arzında sıkıntı yaşanmaması için hayvan varlığının yüksek tutulması gerekmektedir. Besilik hayvan varlığının arttırılarak, ihtiyaca yeter hale gelene kadar besilik damızlık ve buzağı temin edilmelidir” dedi.

Türkiye’deki cezaevlerinin yüzde 70 et üretimi karşılayan Niğde açık cezaevinin de besi hayvanı sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Dizmen, “Biz kırmızı et üreticileri birliği olarak getireceğimiz hayvanlarda bu kırmızı et sorununu çözmeye yetmeyecektir. Birliğimizin öncülüğünde gelecek hayvanlar Et ve Balık kurumuyla sözleşmeli olacaktır. Yani bu hayvanları devlet bize verecek ve bu hayvanların kesimi sadece et ve balık kurumunda yapılacaktır. Ama biz kırmızı et üreticiler birliği olarak bu sorunu et ve balık kurumunu ve açık cezaevi müdürleriyle bir araya gelerek bu hayvanların kesimini haftada bir gün bile olsa açık cezaevi kombinesinde kesilmesine karar verdik” diye konuştu.

“Birliğimizin getireceği hayvanlar cezaevi entegresi için çözüm değil. İlimizde bu kadar güzel bir potansiyel var iken ciddi bir et sıkıntısı yaşanıyor. Ama ilimizde sadece süt üretimi üzerine besicilik yapılmasından dolayı dışarıdan kesimlik hayvan ithal ediliyor. İlimizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olmasına rağmen besilik yani kesimlik hayvan üretimi az. İlimizde süt hayvanlarının yetiştirilmesinin en büyük nedenlerinden biride sütün getirisinin aylık olmasıdır. Kesimlik hayvan üretiminin getirisi yıllık ya da 10 aylık olmasından dolayı halkımız genelde süt veren hayvan besisi yapıyorlar. Kesimlik besi hayvan üretiminin az olması maliyetli olmasından dolayıdır. Biz hayvan yetersizliğini gidermek için Türkiye genelinde bir çalışma yapıyoruz. Sözleşmeli besicilik adı altında getireceğimiz hayvanlar et ve balık kurumunda kesilecek. Katılacağım ahiler kalkınma ajansı toplantısında bu konuları da dile getireceğim. Bu toplantıda Niğde’mizdeki besili kesimlik hayvanların ilimizde kalıp ilimizde kesimi sağlamak. İlimizde beslenen hayvanların il dışına satılmasını istemiyorum. Burada besi yapılan hayvanlar burada ilimizde kesilsin” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA