Hdp İl Eş Başkanları Toplantısı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bize 'barajı aşar mı aşamaz mı' şeklinde yaklaşıp toto oynayanlar, önce dönüp kendilerine baksınlar. Halkların vicdanında sürekli barajın altında kalan onlardır" dedi.

Demirtaş, parti genel merkezinde düzenlenen İl Eş Başkanları Toplantısı'nın açılışında, il kongrelerinin ardından ilk kez il eş başkanlarıyla bir araya geldiklerini söyledi.

HDP olarak 65 ilde örgütlenmelerini tamamladıklarını yakın bir süreçte de tüm illerde örgütlü hale geleceklerini bildiren Demirtaş, HDP'yi kısa sürede alternatif bir parti haline getirdiklerini belirtti.

Bütün ezilenlerin gözünün, HDP'de olduğunu değerlendiren Demirtaş, şöyle devam etti:
"Türkiye HDP ile ya yeni bir siyasi anlayış, özgürlükçü bir siyasi çizgi ve herkesin yaşam biçiminin, inancının, emeğinin, cinsiyetinin garanti altında olduğu bir bütün olarak özgürlükçü bir anayasaya kavuştuğu bir rejime geçiş yapacağız, ya da HDP'nin olmadığı ama baskının arttığı, hak ve özgürlüklerin gasp edildiği yeni bir ağır sürece gireceğiz. Toplum bu iki çizginin yarışı ile karşı karşıya olacak. Halklarımıza iki alternatif sunacağız, biri biziz, bizimle birlikte hareket eden bütün ezilenler, bir de ötekiler var. Geri kalanlar tekçi bir anlayışla toplumu tekleştirmeye çalışan, bütün farklılıkları bir potada, ırkçı bir anlayışla yok etmeye çalışan politika sergiliyorlar. Biz o nedenle Türkiye'nin tek umuduyuz. Bize 'barajı aşar mı aşamaz mı' şeklinde yaklaşıp toto oynayanlar, önce dönüp kendilerine baksınlar. Halkların vicdanında sürekli barajın altında kalan onlardır. Biz bu kadar zorluğa rağmen, binlerce barajı yıkarak buralara gelmişsek, Kenan Evren'in ve bugün onun sahiplenicisi olan AKP'nin barajını hayli hayli yıkacağız."
Toplumun İç Güvenlik Paketi Tasarısı ile baskı altına alınmak istendiğini, "başkanlık" sistemi adı altında da "tek adamlığın" dayatılmaya çalışıldığını öne süren Demirtaş, bu süreçte Türkiye'nin nefes alabileceği partinin HDP olduğunu öne sürdü.
-"Umuyorum HDP'nin ortaya koyduğu çizgi kalıca hale gelecek"-
Seçime çok sayıda parti girmesine karşın iki çizginin yarışacağını iddia eden Demirtaş, "Birinci çizgi; umut ediyorum ki HDP'nin ortaya koyduğu çizgi. Türkiye'de artık kalıcı bir hale gelecek ve bizler sonsuza kadar muhalefet olmak için siyaset yapmadığımızı da göstereceğiz. Alternatif bir halk iktidarı ortaya çıkaracağız. Biz Türkiye'nin ezilenleri, 'bir grup elit bizi yönetsin' diye Türkiye'yi kurmadık, biz Türkiye'nin ezilenleri olarak kendi ülkemizi yönetmeye talibiz" diye konuştu.

Türkiye'de sayılabilecek bütün kimlikleri HDP çatısı altında birleştirdiklerini anlatan Demirtaş, artık çoğunluğun kendisini yönetmesi gerektiğini dile getirdi.
Demirtaş, "Artık, alnının teriyle emeğiyle geçinmeye çalışanlar, bir lokma ekmeğe muhtaç bırakılanlar, bütün Türkiye'nin üretim yükünü omuzlarında taşımalarına rağmen, açlık sınırı altında yaşama mahkum edilenler, grev yapma hakları bile yasaklananlar, yani asıl hak gücü işte onların bu ülkeyi yönetme zamanı geldi" dedi.

Bu seçim bunun en büyük hamlesinin gerçekleşeceği seçimler olduğunu da vurgulayan Demirtaş, buna inandıkları ve barajı rahatlıkla aşacaklarını düşündükleri için parti olarak seçimlere girme kararı aldıklarını açıkladı.

-Başvurular 16 Şubat'ta başlıyor-
Demirtaş, milletvekilliği başvurularını 16 Şubat'tan itibaren almaya başlayacaklarını bildirdi.
Adaylık başvuruları için son tarihi 2 Mart olarak belirlediklerini aktaran Demirtaş, özellikle YSK kararı ile 10 Şubat'a kadar resmi olarak istifa etmesi gerekenlerden cesur olmalarını istedi.
Demirtaş, "Bu yarışta, özellikle kadın arkadaşlarımız, akademisyen olur, memur olur, bu mücadele içerisinde kadın kimliğimle 'bir tavrım olur' diyen genç arkadaşlar lütfen cesur olun. Gençler, bu ülkeyi gençlere güvenerek özgürlüğe taşıyacağız. Ne varsa sizde var, genç arkadaşlar milletvekili adayı olmak için çekince göstermeyin" dedi.

-Ön yargıları kıracağız-
İl eş başkanlarına seçim sürecinde büyük görevler düştüğünün altını çizen Demirtaş, kardeşlik ve demokrasi söylemlerine rağmen kendilerine yönelik haksız ön yargılar oluşturulduğunu savundu.
"Her yerde ön yargıları kırmak bizim temelde asıl çalışmamız olacak" diyen Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin ezilenlerinin, Türkiye için tehdit olmadığını her yerde anlatmamız gerek. Bu ancak dokunarak, temas ederek olur. Onun için evine gitmediğimiz, çay ısmarlamadığımız kimse kalmayacak. İnsan kimliği bizim için önemlidir, hangi partiden olursa olsun, her evin en azından iki, üç defa bütün kapıları çalmış olmanız lazım. Türkiye'nin hiçbir yurttaşı bizim için öteki değildir, mezhebiyle, etnik kimliğiyle, inancıyla öteki değildir. Biz tam da devletin öteki kabul ettiği bütün ezilenlerin ortak partiysek, bu mesajı her yere taşımamız gerekir. Unutmayın, oydan ve seçim sonuçlarından çok daha büyük başarı elde edebiliriz. O da Türkiye'de eşit, adil bir kardeşlik temelinde barış duygusunu geliştirmektir. Biz bu duyguyu geliştirmeyi başarırsak, bin tane yüzde 10 barajından daha kıymetli bir iş yapmış olacağız. Onlar ötekileştirmeyi körükledikçe, bir birimize düşman olmamız için ellerinden gelin yaptıkça, biz birleştirmeye çalışacağız. Bizim referanslarımız teklik, ırkçılık olmayacak, bizim referansımız, demokrasi, birlik, adalet, eşitlik olacak."
-300 bin kişilik gönüllü sandık ordusu-
Türkiye'de milli birliği hiç kimsenin sağlayamadığını savunan Demirtaş, bu anlayışla da hiç kimsenin sağlayamayacağını iddia etti.
Demirtaş, "Onların sadece milletin içerisinde düşmanlık sağladılar. Kürdün kimliğini, dilini yasaklamak, bölücülüğün ta kendisidir. Başörtüsünü yasaklamak, Alevinin cemevini yasaklamak bizzat bölücülüğün ta kendisidir. 90 yıldır bunu yaptılar, yapmaya devam ediyorlar, ortada milli birlik diye bir şey yok" görüşünü dile getirdi.
Ortada bir aldatmaca olduğunu iddia eden Demirtaş, "Milli söylemler, etnik söylemler adı altında çok derin bir sömürü var. Milli kavramları; bayrağı, İstiklal Marşı'nı tamamını kendi pisliklerini örtmek için yorgan olarak kullandılar, bunu doğru anlatacağız" değerlendirmesinde buldu.
Türkiye'nin en deneyimli siyasi kadrolarıyla çalıştıklarını belirten Demirtaş, seçimler için de 300 bin kişilik "gönüllü sandık ordusu" kuracaklarını bildirdi.
Bu kişilerin her sandıkta bu mesajları taşımak için çalışma yapacağını anlatan Selahattin Demirtaş, "HDP'nin 300 bin kişilik bu demokratik ordusu Türkiye'yi özgürlüğe taşıyacak" dedi.


- "Sizler, farklılıkların rengarenk ve ışıltılı resmini çiziyorsunuz..."-
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise kongre süreçleri ile Türkiye'de "yeniyi ve yeniden inşayı" biçimlendirdiklerini söyledi.

Parti olarak bütün ezilen kesimlerin iradesini temsil ettiklerini vurgulayan Yüksekdağ, il eş başkanlarının da önemli bir sorumluluk üstlendiğine değindi.
Yüksekdağ, "Türkiye'nin geleceğinin belirleneceği bir dönemdeyiz, geleceğinin iyi olabilmesi, emek ve barıştan yana bir iktidarın şekillenmesi için, bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadeleyi daha da ileriye taşımak amacındayız" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin HDP ile alternatif bir gerçeğe kavuştuğunu savunan Yüksekdağ, "Sizler, farklılıkların rengarenk ve ışıltılı resmini çiziyorsunuz. Farklılıklarıyla bir arada olan, bütün ötekileri temsil eden bir yapı var, bizler HDP ile bu farklılıkların bir güçsüzlük değil, değiştirici bir güç olduğun keşfettik. Şimdi Türkiye bu keşfin arkasından yürüyor" diye konuştu.

Yapacakları toplantı ile 2015 seçimleri öncesinde geride bıraktıkları kongre sürecini, Türkiye'nin yeniden yapılandırma sürecini tartışacaklarını bildiren Yüksekdağ, ayrıca seçim planı hazırlıklarını da yapacaklarını söyledi.

Kongre süreçleri ile aşamayacakları engel olmadığını gösterdiklerini ifade eden Yüksekdağ, "Bize dayatılan engelleri aşmış bir bileşim var burada. Bize gelin, bu salonun içerisinde gördüğünüz ve tanıdığınız her kişi onlarca yüzlerce barajı devirerek buraya gelmiştir ve Türkiye'nin geleceğini değiştirmeye adaydır. Biz bütün engelleri önümüzde hiçbir engelin, barajın dayanmayacağını biliyoruz. Bu bizim birikimimizin ve niteliğimizin yansımasıdır" değerlendirmesini yaptı.
Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
Kaynak: AA