Bakan Güllüce, Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Toivakka İle Görüştü

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Avrupa kapılarını bize Finlandiya açsın, birlikte iş yapalım” dedi.

Bakan Güllüce, Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Toivakka İle Görüştü

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, Finlandiya Cumhuriyeti Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka ve beraberindeki heyetle Bakanlık’ta bir araya geldi. Bakan Güllüce, Avrupa’nın bütün ülkelerinde iş yapmak istediklerini belirterek, “İlk adımımız Finlandiya olsun ki diğer ülkelerde sizlerle birlikte hareket edelim. Türk firmaları Avrupa’daki işleri almak için çabalıyor, onlar da kapıları kapatmaya zorluyor. Avrupa kapılarını bize Finlandiya açsın, birlikte iş yapalım. Afrikalılar Avrupalılara ‘beyaz adam’ diyor. Bunu iyi anlamda söylemiyorlar. Birisi kötü bir şey yaptığında ‘beyazlaştı’ diyorlar. Ancak Türkiye’ye karşı böyle bir tutumları yok. Finlandiya ve Türkiye birlikte hareket ederse Afrika’ya girme şansımız olabilir. Finlandiyalı’ya da ‘beyaz adam’ diyorlar. Bu benim yorumum değil, onlar böyle diyor” dedi.

“Finlandiya’daki bütün yatırımların Türk şirketlerine açılmasını talep etmekteyiz” diyen Güllüce, şöyle devam etti:
“İlişkilerini dostluk ilişkileri ve karşılıklı yarar çerçevesinde güçlendiren iki ülke 1,2 milyar dolar dış ticaret hacminin daha da artması potansiyelinin olduğunu görmekteyiz. Finlandiya’da 19 kadar Türk şirketi olduğunu biliyoruz. Türkiye inşaat, arıtma, çevre sektörlerinde çok çok iddialı bir ülke oldu. Türkiye’de inşaat sektörüne artık yeterli alan bulunmuyor. Bu yüzden Finlandiya’daki bütün yatırımlarınıza Türk şirketlerinin talip olduğunu belirtmek istiyorum.”
Konuk Bakan Toivakka ise, Türkiye’nin Afrika kıtasıyla ilişkilerini takdir ettiklerini ifade ederek, green tech, yenilenebilir enerji, orman bazlı çalışmalar konusunda Türkiye ile tecrübelerini paylaşmak için Türkiye’de olduklarını, Türkiye ile bu alanlarda işbirliği yapmayı çok istediklerini kaydetti.

Toivakka, Türkiye ile üçüncü ülkelerde de hareket edebileceklerini kaydederek, “Mart ayında Türkmenistan’da yatırım yapmak için Türk ve Finlandiyalı iş adamları bir araya gelecekler. Dün Ekonomi Bakanlığı’nda imzaladığımız Ortak Ticaret Anlaşması (JETCO) ile iki ülkenin arasında işbirliğinin artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.


Kaynak: İHA