Kars’ta Kaldırım ve Caddeler İşgal Altında

Kars’ta yayların can güvenliği için yapılan kaldırımlarda yer olmayınca vatandaşlar caddelerde yürümek zorunda kalıyor.

Kars’ta Kaldırım ve Caddeler İşgal Altında

Kars’ın hemen hemen bütün cadde ve kaldırımların esnaflar tarafından işgal edilmesi vatandaşları çileden çıkarırken, vatandaşlar kaldırımlar yerine araçların seyrettiği yol içlerinden ulaşımını sağlıyor.

Yıllardan beri kangren haline gelmiş kaldırım ve cadde işgallerine yetkililerin biran önce çözüm üretmesini isteyen vatandaşlar, kaldırımlarda yürümenin cadde de yürümekten tahhlikeli olduğuna dikkat çekerek biran evvel kaldırım işgallerine son verilmesi gerektiğini belirttiler.

Özellikle hırdavatçıların bulunduğu cadde üzerinde kaldırımlarda yürümenin imkansız olduğunu ifade eden vatandaşlar, vali, belediye başkanım ve emniyet müdürü hırdavatçıların olduğu bölgeye davet ederek burada kaldırımlarda yürümelerini istediler.

Kaldırımları işgal eden esnafların, yola da çeşitli malzemeler koyarak araçların park yapmasına engel olduğunu kaydeden vatandaşlar kaldırım işgallerini protesto ederek yetkililerin bu konuda ağır yaptırımların getirilmesini istedi.

Kaldırım işgallerinden şikayetçi olan vatandaşlar; “Yayaların güvenli bir şekilde seyretmesi için yapılan kaldırımlar amacı dışında kullanılıyor. Görme ve ortopedik engelliler kaldırımlarda yürüyemez hale geldi. Birçok yerde kaldırımlar araçların, işyerlerinin işgali altında. İşyeri sahipleri dükkanlarında ne var ne yok her şeyi kaldırıma dizmiş. Buna belediye ve trafik ekipleri göz yumuyor. Yarın istemeyen bir durum yaşandığında sorumlusu kim olacak? Geçmişte Kars’ta at arabaları vardı. Dönemin Belediye Başkanı Tuncay Mutluer, karar alarak bütün at arabalarını kaldırdı. Yine dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu cadde ve kaldırımları işgal eden sebze tezgahlarını kaldırdı. Son olarak Nevzat Bozkuş, galericileri Kars dışına çıkardı. Kötü mü oldu? Hayır çok iyi oldu. şehir nefes aldı. Şimdi neden esnafın kaldırımları işgal etmesine göz yumuluyor. Bizler sayın valimizden konuya el atarak çözüm üretmesini istiyoruz. Çünkü kaldırımların işgalinde belediye ve trafik yetersiz kalıyor. Kaldırımlar yayalar için yapılmıştır. Eğer bizler yaya olarak kaldırımları kullanamıyoruz ise kaldırım yapmanın bir anlamı yok” diye sitem ettiler.

Kars’ta bir çok cadde ve kaldırım esnaflar tarafından işgal edilmiş durumda. Yayalar kaldırım yerine caddeleri araçlarla birlikte kullanıyor.

Caddelerin bir çoğu ise işyeri sahipleri tarafından el arabası, sac, kasa ve duba konularak araçların par etmesi engelleniyor. Zaman zaman işyeri sahipleri ile araçlarını park etmek isteyen sürücüler arasında kavgalar çıkıyor.

Vatandaşlar kaldırım ve cadde işgallerinin çözümü için Kars Valisi Günay Özdemir’den yardım bekliyor.
Kaynak: İHA