Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Arman Üney Açıklaması

Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Arman Üney, "İlaç, artan sağlık hizmeti bütçelerinde önemli ve belirleyici bir katmandır" dedi.

Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Arman Üney Açıklaması

Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Arman Üney, Kayseri Eczacı Odası tarafından düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

Burada konuşan Üney, "Mesleğimiz gittikçe karmaşıklaşan bir dünyada sürekli değişen ve gelişen şartlara uygun olarak varlığını sürdürmek zorundadır. Dünya ekonomisindeki ve teknolojideki hızlı gelişim ve değişim ile bizlerden talep edilen hizmetlerin çeşitliliği artmış, bu nedenle sürdürülebilir bir eczacılık modeli için ilaç tedarikinin ötesinde nitelikli sağlık hizmet sunumu vermemiz kaçınılmaz haline gelmiştir. Artık toplum sağlığı danışmanlığı işlevimizi ön plana çıkarmanın ve kurumsallaştırmanın tam zamanıdır. Eczacılık mesleği küresel ölçekte süre giden bir değişim ve eğilim içerisindedir. Bu son 10 yıldır da çok net biçimde açığa çıkmış durumdadır. Neden değişiyor? Tüm dünyada sağlık hizmetlerinin bütçeleri artıyor. Dolayısıyla her ülkedeki hükümet örgütleri, sağlık harcamalarının artışıyla ilgileniyor ve tasarruf tedbirleri alıyor. Türkiye'de de 2005'de SGK'nın tek alıcı dolayısıyla tek karar verici olmasından başlayan süreç var. Bu süreç 2009 yılında ilaçlar açısından 'ne kadar ilaç tüketilirse tüketilsin ben ancak şu kadar TL ödeme yaparım' anlamına gelen global bütçe ile birlikte iyice sıkıntılı hale geldi. 2014'de de bunun etkileri devam etti" dedi.

Üney ayrıca, "Bu durum sadece eczacı açısından değil, ilaç şirketleri, dağıtım kanalları ve cepten ödemeleri artan hastalar bakımından da böyle oldu. Sonuç olarak artan bu sağlık hizmeti bütçelerinde ilaç önemli ve belirleyici bir katman olarak gözüküyor ve tasarruf denince de akla ilk olarak ilaç bütçesi geliyor çünkü Sağlıkta Dönüşüm Program metninde sağlık harcamaları içinde ilaç harcamalarının yüzdesinin fazla olduğuna dair tespit var. Sağlık harcamaları OECD ortalamasına göre düşük, koruyucu sağlık harcamaları daha da düşük. O nedenle insanların ilaçla tedavi olmak zorunda kaldıkları bir sistem var" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA