'İç Güvenlik Paketi' Tbmm Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partileri önceki birleşimde karar yeter sayısı talepleri dikkate alınmaksızın oylama yapıldığını, Meclis Başkanlık Divanı'nın bu işleme ilişkin itirazlarını karara bağlamadan herhangi bir yeni işlem yapılmaması gerektiğini savundular.

TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.
Birleşimin başında hükümet ve komisyonun yerine almasının ardından HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, önceki birleşimde karar yeter sayısı ve bazı benzer taleplerinin Başkanlık Divanı'nca dikkate alınmayarak hatalı bir tutum sergilendiğini, işlemin tekrarlanması gerektiğini, buna ilişkin divana dilekçeyle de başvurduğunu belirterek, söz talep etti. Kaplan, söz konusu birleşimde karar yeter sayısı talepleri dikkate alınmaksızın oylama yapılmasının hukuksuz olduğunu savundu.
Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise yeni bir birleşime geçildiğini hatırlatarak işlemi tekrarlatmasının söz konusu olmadığını, iç tüzük gereği kendisinin yapabileceği bir işlem bulunmadığını, Kaplan'ın Meclis Başkanlığı'na başvurması gerektiğini aktardı.
Kaplan duruma itiraz ederek, işlemin tekrarlanıp tekrarlanmayacağına Meclis Başkanlığı'nın karar vermesi gerektiğini, bu yapılana kadar da herhangi bir çalışma yapılmamasının doğru olduğunu savundu.
MHP ve CHP Grup Başkanvekilleri de aynı yönde dilekçeleri olduğunu belirterek, Yakut'a itiraz ettiler. Muhalefet Grup Başkanvekilleri Meclis Başkanlığı'nın önceki birleşimde yaşandığını savundukları iç tüzük ihlalleri sonrasında işlemlerin tekrarlanıp tekrarlanmayacağına ilişkin karar vermesi gerektiğini, bu nedenle yeni bir işleme başlanamayacağını kaydettiler.
Divanın önüne giden Kaplan, grup başkanvekilleri ve bazı milletvekillerinin itirazlarını sürdürmeleri üzerine Yakut, birleşime ara vererek, grup başkanvekillerini divanın arkasına davet etti.
Aranın ardından Yakut, Kaplan'ın itirazının incelendiğini, başkanlık divanı olarak yapacakları bir işlem bulunmadığını, yetkinin Meclis Başkanlığı'nda olduğunu, Başkanın divanı toplayarak nasıl bir yol takip edileceğini kararlaştırılacağını kendilerinin de dilekçeleri üst yazı ile Başkanlığa göndereceklerini söyledi.


- "Genel Kurul'un çalışmalarına devam etmesine engel yok"

Kaplan'ın itirazlarının devam etmesi üzerine Yakut, usul tartışması açtı.
Görüşmeler sırasında muhalefet sözcüleri Meclis Başkanlık Divanı'nın acilen toplanması ve yanlışlık iddialarına ilişkin dilekçelerini karara bağlamasını istediler.
Usul tartışmasına ilişkin görüşmelerin tamamlanması sonrasında Yakut, işlemlerde yanlışlık olup olmadığına ilişkin kararın Meclis Başkanlık Divanı'na ait olduğunu, bu karar alınıncaya kadar Genel Kurul'un çalışmalarını sürdürmesine bir engel olmadığını belirtti.


Daha sonra HDP, tasarıdaki bir maddenin sırasından önce görüşülmesi yönünde talepte bulundu.
Meclis Başkanvekili Yakut ise tasarının temel kanun olarak bölümler halinde görüşüldüğünü bir maddenin öne alınmasının söz konusu olmadığını belirterek, iç tüzüğün "Genel Kurulda bir maddenin diğerinden önce konuşulmasına işaret oyuyla karar verilebilir" maddesini hatırlattı.

- Mikrofon kırıldı

Muhalefet partilerinin itirazlarının sürmesi üzerine tekrar usul tartışması açıldı.
Usul tartışmasına ilişkin görüşmelerin ardından Meclis Başkanvekili Yakut tutumunda değişiklik olmadığını belirterek tasarının görüşmelerine geçti.
Divandaki AK Partili katip üye Bayram Özçelik'in 11. maddeye ilişkin önergeleri okumaya başlaması üzerine HDP milletvekilleri divan önüne gelerek itirazlarını sürdürdüler. Bu sırada HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Özçelik'in önündeki mikrofonu itti. Bazı milletvekileri de sıralara vurarak duruma tepki gösterdi.
Başkanvekili Yakut, Özçelik'in kullandığı mikrofonun kırılması nedeniyle birleşime ara verdi.
Kaynak: AA