Diyarbakır’da 'Dünya Anadil Günü' Yürüyüşü

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde Diyarbakır’da Dünya Anadil Günü yürüyüşü düzenlendi.

Yürüyüşün ardında konuşan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, Kürtçe’nin kamu kurumları ve sosyal alanda yaygınlaştırılması için kampanya başlattıklarını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 21 Şubat, 1999 yılında Dünya Anadil Günü olarak edildi. Dünya Anadil Günü kutlamaları kapsamında Diyarbakır’da DTK öncülüğünde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kürdi-Der ve bazı sivil toplum kuruluşların katılımıyla yürüyüş düzenlendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hafize İpek, STK temsilcilerinin katılımıyla yapılan yürüyüş Koşuyolu Park’ında başladı.

Çocukların yoğunlukta yer aldığı yürüyüş boyunca anadilde eğitim başta olmak üzere çeşitli sloganlar atıldı.

"ŞEHİRLERİMİZİN, KASABA VE BELDELERİMİZİN GASP EDİLEN KİMLİKLERİNİ, BİZZAT HALKIMIZIN ÖZGÜCÜ VE KURUMLARIMIZIN PROGRAMLI ÇABALARI SAYESİNDE GERİ VERMEYE KARARLIYIZ"
Yürüyüşün son bulduğu DTK binası önünde toplanan kalabalık, şarkılar eşliğinde halay çekerek, Dünya Anadil Günü’nü kutladı. Kutlamaların ardında bir konuşma yapan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, 2015 yılında Kürtçe’nin yaygınlaştırılması için kampanya başlattıklarını duyurdu. Konuşmasını Kürtçe yapan Dicle, esnafın Türkçe ve Kürtçe tabela asması için çağrıda bulundu. Bugün başlayıp 1 yıl sürecek bir kampanya ile Kürtçe ve diğer yerel dillerin görünür kılmayı amaçladığını ifade eden Dicle, "90 yılı aşkın bir süredir şehirlerimizin, kasaba ve beldelerimizin gasp edilen kimliklerini, bizzat halkımızın özgücü ve kurumlarımızın programlı çabaları sayesinde geri vermeye kararlıyız. DTK öncülüğünde tüm belediyeleri siyasi parti ve hareketler, dil kurumlarımız ve tüm sivil toplum örgütlerimiz, kendilerinin çıkaracakları programlar çerçevesinde, Kürtçeyi daha görünür kılmak ve çift dilliliği yaygınlaştırmaya çalışacaklar. Esnafımız iş yeri adlarını Kürtçeleştirerek, lokantalarımız menülerini Kürtçe ile Türkçe yazarak, minibüsler tabelalarını çift dilli yazdırarak bu kampanyaya güç verecekler" dedi.

"ÇOCUKLARA KÜRTÇE İSİM VERİLSİN"
Dicle’nin ardından Kürtçe bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da, belediye olarak, DTK’nın başlattığı Kürtçeyi yaygınlaştırma kampanyasına destek olacaklarını, her kesin Kürtçe konuşması gerektiğini ifade ederek, çocukların adlarını Kürtçe bırakılması önerisinde bulundu. Anlı, yurtdışından gelen Kürtlerin Diyarbakır’da yeterince Kürtçe konuşulmadığını hatırlatarak, bu konuda herkesin kendini eleştirmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: İHA