Ormanlar Kuş Yuvalarıyla Donatılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadele kapsamında 2014 yılında 68 binden fazla suni kuş yuvasını ormanlara astı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdiği zararlar içerisinde, böcek zararları önemli bir yer tutuyor.
Böcekler, hayvanlar aleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce sahip bulunuyor.
Teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden Bakanlık da bu çerçevede ormanlarda zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele tekniklerini uyguluyor.
Bu tekniklerden birisini de zararlı böcekleri yiyerek tüketen avcı böceklerini desteklemek oluşturuyor. Yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde 2003 yılından 2014 sonuna kadar 600 binden fazla kuş yuvasını ormanlara asan OGM, bunun 68 bin 310'unu 2014 yılında astı.
-Kuşlar kendi ağırlığının birkaç misli böcek tüketiyor
Her yıl biyolojik mücadele çalışmaları çerçevesinde ortalama 50 bin kuş yuvasını ormanlara asan OGM, 2015 programı doğrultusunda ise 56 bin 600 kuş yuvasını ormanlara asmayı hedefliyor.
Günde kendi ağırlığının birkaç misli kadar böcek tüketen kuşlar, orman zararlılarıyla mücadelede büyük önem arz ediyor. Özellikle salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesi hususunda bu kuşların rolü büyük oluyor.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise böcek popülasyonlarını dengelemek için böceklere karşı böcekçil kuşların korunmasını sağlamaya yönelik suni kuş yuvası asılmasının yanında başka tedbirlerin de alındığını vurguladı.
Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biyolojik mücadele kapsamında böcekçil kuşlara destek için bu kuşları kışın kötü havalarda yemliyoruz. Ayrıca faydalı kuşların düşmanları ile mücadele ediyor, açıkta üreyen kuşların yuva yapabilmelerini kolaylaştırmak üzere, ormandaki kuş koruma ağaçları hüviyetindeki fazla dallı ağaçları özellikle tensil sahalarında hektara 3 ağaç olacak şekilde bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Böceklerin ormanlara verdiği zararın, orman yangınlarının verdiği zarardan en az 5 kat daha fazla olduğunun altını çizen Eroğlu, böceklerin verdiği zararın bu denli büyük olmasından dolayı orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele hususunda yoğunlaştıklarını kaydetti.

Bakan Eroğlu, "Hayatımızın can damarlarından biri olan ormanlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA