Türkiye'nin Üçüncü Kadın Valisi Çetinkaya Açıklaması

Sinop ValiliğŸine atanan Kayseri'nin Talas Kaymakamı Yasemin ǖzata LJetinkaya, Türkiye'nin üçüncü kadın valisi olmasına ilişŸkin, "MesleğŸe başŸladığŸımızda Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman görevdeydi. O bizim idolümüzdü" dedi.

LJetinkaya, makamında düzenlediğŸi basın toplantısında, toplumun yüzde 50'sini oluşŸturan kadınların, Türk tarihinde de çok önemli bir yeri olduğŸunu vurguladı.
Son günlerde kadınlarla ilgili yaşŸanan olayların bunu gölgeleyemeyeceğŸine dikkati çeken LJetinkaya, şŸöyle devam etti:
"Kadın her zaman Türk toplumunda çok önemli bir faktör olmuşŸtur. Ben bu önemini hala devam ettirdiğŸini, ettireceğŸini düşŸünüyorum. Bu anlamda, yaşŸananlar genel anlayışŸla ilgili örnek teşŸkil etmez. Bu bağŸlamda böyle bir göreve layık görülmekten dolayı da gurur duyduğŸumu ifade etmek istiyorum. İnşŸallah bize güvenip bu göreve layık görenlere mahcup olmadan, görevimi en iyi şŸekilde yerine getireceğŸimi umut ediyorum, Allah'tan bunu diliyorum."
LJetinkaya, Talas'ın çalışŸtığŸı yedinci ilçe olduğŸunu belirterek, kişŸiliğŸiyle bağŸlantılı olarak gelişŸtirdiğŸi idarecilik anlayışŸını valilikte de devam ettireceğŸini anlattı.
MesleğŸe başŸladıklarında Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman'ın görevde olduğŸunu ifade eden LJetinkaya, şŸunları kaydetti:
"O bizim idolümüzdü. Bizim meslekte Valilik, kaymakamlığŸa başŸlayan herkesin gönlünde yatan bir aslandır ama tabii sayısal bir gerçek de var, her kaymakam valilik alamayabiliyor. Sayısal gerçeklikler dahilinde bunun olamayacağŸını da düşŸünmüşŸüzdür. Lale Hanım da bugün beni ilk arayanlardan biriydi. Onların açtığŸı yolda ilerleyeceğŸimi, başŸlattıkları bu güzel görevi en iyi şŸekilde devam ettireceğŸimi kendisine de ifade ettim. şžu an aktif bir bayan valimiz daha var, Esengül hanım. O da Milli EğŸitim BakanlığŸındaki, Aile ve Sosyal Politikalar BakanlığŸındaki görevlerinden beri tanıdığŸım, görüşŸtüğŸüm, kendime örnek aldığŸım biridir. İnşŸallah onların üst düzey kadın idarecilik anlamında yükselttikleri hizmet çıtasını daha ileriye taşŸıyacağŸımı umut ediyorum."
LJetinkaya, 1996 yılında kaymakamlık görevine başŸladığŸında Türkiye'nin yedinci kadın kaymakamı olduğŸuna dikkati çekerek, "O dönem daha kadın kaymakamlar vali olabilecek kıdeme gelmemişŸlerdi. Bizim meslekte valiliğŸe atanabilmek için en az 15 yıl kaymakamlık yapmak gerekiyor. Bugün ne kadar güzel ki ben Türkiye'nin yedinci kadın kaymakamı olarak bu kıdeme ulaşŸtım ve bu göreve layık görüldüm. Bizden sonra gelen kadın kaymakamlar da var. İnşŸallah onlara iyi örnek olur, yollarını açarız" diye konuşŸtu.

 
Kaynak: AA