Agit Parlamenterler Asamblesi Toplantısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi Başkan Yardımcısı, Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Türkiye'nin Suriye'de yaşanan insanlık dramında bütün dünyaya örnek olabilecek bir görevi yerine getirdiğini belirterek, özellikle Avrupa Birliği ve ABD'nin de elini taşın altına koyarak yardımda bulunmalarını istediklerini söyledi.

AGİT Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) "2015 Kış Toplantısı" Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

Ukrayna ve Suriye'deki gelişmelerin gündeme geldiği toplantıya 50 üye ülkeden yaklaşık 250 parlamenter katılıyor.
Toplantıda söz alan AGİT Parlamenterler Asamblesi Başkan Yardımcısı ve Türk Grubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen, Suriye'den gelen mülteci sorunu ve Kırım konusunda görüş bildirdi.
Önen, AGİT Parlamenterler Asamblesi üyelerinin Şanlıurfa'yı gezerek insanların çektiği sıkıntılara şahit olduklarını ifade ederek, Türkiye'nin Suriye'de yaşayanan insanlık dramında bütün dünyaya örnek olabilecek bir görevi yerine getirdiğini vurguladı. Önen, şunları söyledi:
"Türkiye bir insanlık ayıbını örttü. Biz sınırları açmasaydık asıl o zaman bütün Avrupa Birliği anlayacaktı mülteci sorunu ne demek. Şimdi bizlere hak veriyorlar ama biz Avrupa Birliği'nin ve dünyadaki diğer ülkelerin bu anlamda elini taşın altına sokmalarını istiyoruz. Sadece teşekkür ederek, sadece 'yanınızdayız' diyerek değil, aynı zamanda elini taşın altına koyarak gerekli yardımda bulunmalarını arzu ediyoruz. Yarın öbür gün torunlarına anlatacak doğru hikayeleri olsun istiyoruz."
Ukrayna krizi ve Kırım konusuna da değinen Önen, "Biz Kırım'ın işgal edildiğini ve orada yapılan referandumun geçerli olmadığını savunuyoruz. Bu anlamda Kırım Ukrayna'nın bir toprak parçasıdır. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmasını istiyoruz. Biz doğruları her platformda söylemeye devam edeceğiz" dedi.

AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç ise Ukrayna'daki gelişmelere değinerek taraflara şartsız olarak Misk anlaşmasına uymaya çağırdı. Askeri faaliyetlerin hemen sonlandırılmasını isteyen Daciç, "AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun Debaltseve ve çevresine tam ulaşımı sağlanmalıdır" ifadesini kullandı.
Daciç, Minsk belgesine imza atanların "tam ve kanıtlanabilir ateşkese ulaşmak için" sorumluluklarının bulunduğunu vurguladı.
- "Şanlıurfa'nın yaptığını bile yapamadık" -
AGİTPA Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Sorunlar Komite Başkanı Isabel Santos da geçen ay Suriyeli mültecilerin durumunu incelemek üzere Türkiye'ye gittiğini ve Şanlıurfa'da incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Santos, Suriyeli mültecilerin zor şartlar altında yaşadığını ve Türkiye'nin mülteciler konusunda çok ciddi fedakarlıklar yaptığını söyledi.

Suriye'deki çatışmalar nedeniyle 10 milyondan fazla kişinin mülteci durumuna düştüğünü belirten Santos, 3,5 milyon Suriyelinin ülkeyi terk ettiğine dikkat çekti. Santos, Suriyeli mültecilerin yüzde 95'nin beş komşu ülkeye gittiğini ifade ederek, yaklaşık 2 milyon Suriyelinin Türkiye'ye gittiğini ve bu sayının her geçen gün arttığını belirtti.

Türkiye'nin tek bir şehrinin bütün AB ülkelerinden daha fazla sığınmacıya kucak açtığını ifade eden Santos, şöyle konuştu: "Avrupa Birliği sadece 62 bin Suriyeliyi kabul etti. Bu utanç vericidir. AB, 2016'ya kadar Suriye'den 100 bin sığınmacıyı daha barındırabileceğini söylüyor. Fakat bu sayı Türkiye'ye sadece bir haftada geliyor. Bizler AB olarak Şanlıurfa'nın yaptığını bile yapamadık. Bundan dolayı utanç duyuyorum."
Santos, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 14. maddesine göre "zulümden kaçan herkesin sığınma hakkı" bulunduğuna dikkati çekerek, "Bütün ülkeler Suriye'de bir trajedi yaşandığına hemfikir. AB üyesi ülkeler daha fazla mülteci kabul ederek bu trajediyi sınırlandırabilir. Bunun hiçbir bahanesi yok. Türkiye bu konuda yalnız bırakılmamalıdır. Avrupalı parlamenterler buna göre davranmalıdır" diye konuştu.

- "İslamofobik etkinliklerde bulunmak doğru değil" -
Belçika Hristiyan Demokrat Partisi Milletvekili Veli Yüksel ise toplantıda ifade özgürlüğünün sınırsız bir özgürlük olmadığını ve başka özgürlükler tarafından sınırlandığına işaret etti. Yüksel, "İfade özgürlüğü adı altında insanların dinlerine, kimliklerine ve onurlarına saldırıları destekleyemeyiz. İfade özgürlüğü adı altında islamofobik etkinliklerde bulunmak doğru değildir. AGİT bu konuda çalışmalarını artırmalıdır" dedi.

Avrupa'da Müslümanlara yönelik saldırıların son dönemde artması nedeniyle kaygılandığını belirten Yüksel, "Müslümanların güvenliğinin sağlanması çok önemli. Biz bu konularda AGİT'ten çalışma bekliyoruz. İslamofobik saldırıların kayıtlarının tutulması lazım. Bu tür hakaretlere gerekli cevapların verilmesi gerekiyor. AGİT bu konuda somut çalışmalar yapmalıdır" şeklinde konuştu.

- "Türkiye kapıları kapatsa Suriyeliler ölür" -
Toplantıda konuşan Suriyeli doktor Saad Fandi de Türkiye'ye Suriyeli mültecilere sahip çıktığı gerekçesiyle teşekkür etmek için toplantıya geldiğini ifade etti.

Almanya'da yaşayan Fandi, "Suriye'den gelen mültecilere Türkiye kapılarını açtığı için önce Türk halkına, hükümete ve sayın Recep Tayip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Şunu söylemek istiyorum. Eğer bugün Türkiye kapıları kapatsa Suriyeliler ölür" ifadesini kullandı.
AGİT Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) "2015 Kış Toplantısı"na AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ve MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata da katıldı.

Kaynak: AA