'Erdoğan, Dünyada Yaşayan Romanları Yüreklendirdi'

Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkanı, Makedonya Devlet Bakanı Necdet Mustafa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm Romanlara güç verdiğini söyledi.

Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta Bursa'da gerçekleştirilen Roman Büyük Ödülleri töreninde yaptığı konuşmanın, tüm dünya Romanlarını sevindirdiğini belirtti.

Erdoğan'ın konuşmasında tüm Romanlara güçlü destek sinyalleri verdiğini ifade eden Mustafa, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bursa'da yaptığı 'Onun için derisinin rengine bakmayız, cana bakarız. Diline bakmayız, öze bakarız. İnancına, mezhebine, yaşam tarzına bakmayız, biz ruha, ruhtaki o güzelliğe bakarız. Canlar arasında, insanlar arasında yani yaratılmışlar arasında ayrım yapmadık, yapmayız, yapılmasına da izin vermeyiz. Roman kardeşlerimize, Türkiye'de geçmişte yapılan ayrımcı yaklaşımların tamamını biz elimizin tersiyle ittik' sözleri, Martin Luther King'in, 'Benim bir hayalim var, rüyam var' konuşması gibiydi."
Mustafa, konuşmayı Üsküp'ten dinlediğini ve konuşma dolayısıyla Romanlar olarak kendilerini daha güçlü ve şanslı hissettiklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasıyla dünyadaki tüm Romanları yüreklendirdiğini aktaran Mustafa, "Kendileri, BAROM'un vizyonuna destek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece Türkiye'deki değil dünyanın her yanında yaşayan Romanlara güç verdi" diye konuştu.


- "Romanların ortak sorunu fakirlik"

Mustafa, tüm dünyadaki Romanlar'n ortak sorununun yoksulluk olduğunu söyledi.

Bu fakirlikten güçlü devletlerin desteğiyle kurtulunabileceğini ifade eden Mustafa, şunları anlattı:
"Her zenginden bir fakir kopar ve hiçbir fakir diğer bir fakiri kurtaramaz. Biz Romanlar güçlü devletlerin bizlere el uzatmasını bekliyoruz. Türkiye bunun için bir örnektir. Çünkü BAROM da bu topraklarda doğmuştur. Makedonya da Türkiye'nin kardeşidir, orada da örnek politikalar yürütülmektedir. Örneğin bir Roman olarak tüm Avrupa'da tek bakanlık verilen yer Makedonya. İki kardeş ülkenin de politikaları aynıdır. O yüzden Martin Luther King'in rüyasına inanıyoruz. İnanıyoruz ki Romanlar fakirlikten kurtulacak, bir gün Romanlardan birçok doktor, hukukçu olacak. Bu bizim rüyamızdır."
BAROM Başkan Yardımcısı Erdinç Çekiç de Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) büyük destekleriyle Balkanlar'daki Romanların sorunlarının yansıtılacağı bir rapor hazırlayacaklarını, bu raporu Brüksel'de sunacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA