Sultan Abdülhamid Han, Ölüm Yıldönümünde Anıldı
İstanbul Tarih ve Kültür Topluluğu, Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü Padişahı Sultan İkinci Abdülhamid Han'a ölümünün 97’inci yıldönümü dolayısıyla kapsamlı bir anma etkinliği düzenledi.
İstanbul Tarih ve Kültür Topluluğu ile Üsküdar Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği etkinlik kapsamında Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezleri Bünyesindeki 300 genç, Sultan Abdülhamid’in son nefesini verdiği Beylerbeyi Sarayı’nı ziyaret etti.
Etkinliğe Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve İstanbul Tarih ve Kültür Topluluğu Yönetimi ve İkinci Abdülhamid Han’ın torunlarından Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu da katıldı.
Ziyaretin ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, “Osmanlı Devletinin son padişahlarından ve büyük bir Siyonist ve Yahudi oyunuyla karşı karşıya kalan ve bununla mücadele eden ama onların maalesef bir anlamda işbirlikçileriyle sürgüne gönderilen ve burada şehit edilen Abdülhamid Han hazretlerini rahmetle ve saygıyla anıyoruz” dedi.
ABDÜLHAMİD HAN’IN İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜNE VURGU
Abdülhamid Han’ın günümüzde hayata geçirilen birçok projeyi o dönemlerde de hayata geçirmeyi düşündüğünü belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, “Aslında çok anlamlı bir gün ve çok anlamlı bir yerde sizlerle beraberiz. Tam da bu mekanda şehid oldu, son nefesini verdi. Mekanı cennet olsun. Sultan Abdülhamid Han’ı anmak onun felsefesini onun hayat tarzını, onun düşüncesini, onun idealini yaşatma gayretleriyle ancak anlam bulur. Çok güncel bir proje Marmaray, Sultan Abdülhamid Han’ın projesiydi. Hamidiye Hicaz Demiryolu Projesi, Darülacize Müessesesi gibi bir ömre ve çağa değil, nesiller boyu devam edecek ufku açık geniş düşünceli çok muhterem bir büyüğümüzdü. Bu anlamlı etkinliği tertip ettikleri için İstanbul Tarih ve Kültür Topluluğu Yönetimini tebrik ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“TARİHİMİZDE BU TÜR İHANETLER HER ZAMAN OLMUŞTUR”
Başkan Türkmen, “Sultan Abdülhamid Han biliyorsunuz Osmanlı Padişahlarının 34’üncüsü ve 33 yıl çok zor şartlarda üç kıtanın son hükümdarı ama çilelerle dolu bir hayat ne yazık ki onun kaderinde vardı. Tabi insan her zaman çileli bir hayat onu yormayabilir ama aslında bugün üzerinde düşünmemiz, tartışmamız gereken konu ona da yapılan ihanet. Aynen bugünlerde Sayın Cumhurbaşkanımıza yapılan ihanetin, saldırıların, hainliğin bir benzeri ve daha da şiddetlisi yine Abdülhamit Han hazretlerine yapılmıştı. Demek ki bizim Osmanlı tarihimizde, Türk tarihimizde bu tür ihanetler her zaman olmuştur. Genç nesiller olarak her zaman birlik beraberliğimizi, kardeşliğimizi, dostluğumuzu mutlaka birbirimize sımsıkı sarılmak suretiyle ihmal etmememiz lazım” ifadelerini kullandı.
Beylerbeyi Sarayında Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın son nefesini verdiği odada başlayan anma programı, Marmaray'da "Sultan Abdülhamid'in İstanbul’u" isimli fotoğraf sergisi ile devam etti. Sultan Abdülhamid Han’ın kültür-sanat anlayışını yansıtan fotoğraf sergisi halk tarafından büyük beğeni gördü.
“OSMANLI BORCUNU 300 MİLYON ALTINDAN 32 MİLYON ALTINA DÜŞÜRMÜŞTÜR”
Fatih Sultan Mehmed Uluslar arası İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan Mehter Takımı ile Sirkeci Tren Garı’ndan başlayan Sevgi yürüyüşü Çemberlitaş Sultan İkinci Mahmud Türbesi önünde son buldu.
Program İstanbul Tarih ve Kültür Topluluğu Başkanı İbrahim Akkurt’un basın açıklaması ile sürdü. Akkurt; “Sultan İkinci Abdülhamid Han, Devr-i Saltanatında milletini savaşlardan uzak tutmak kaydıyla; çözülen, yıkılmaya yüz tutan devleti; İlmi, iktisadi, askeri, kültürel ve siyasi olmak üzere birçok alanda dahiyâne uygulamaları ile yeniden Cihan Devleti haline getirmiştir. "Esâretin bir çeşidi de borçlandırmadır" diyen Sultan Abdülhamid, 33 yıllık saltanatında mahirane siyaseti sayesinde Osmanlı borcunu 300 milyon altından 32 milyon altına düşürme başarını göstermiştir. Tahtta kaldığı 33 yıl boyunca, Dünyadaki ve ülke içerisindeki gelişmeleri yakından takip ederek, başta gözbebeği olan İstanbul olmak üzere Osmanlı Coğrafyasının dört bir yanını yaptırdığı eserlerle ihya etmiştir. Günümüzde dahî kendisini eleştirenlerin bile susadıklarında istifade ettikleri, Âb-ı Azîz, tadı lezziz Hamidiye sularını İstanbul'a O kazandırmıştır.” ifadelerini kullandı.
Basın açıklaması sonrasında türbede kabri başında Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okunan hatimlerin dualarının yapılması ile program son buldu.