Çocuk Kemik İliği Nakli

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç Dr. Ceyhun Bozkurt, ’’Avrupa’da, Almanya’dan sonra çocuk kemik iliği naklini en çok yapan ülkeyiz. ’Sadece ülkemizdeki vatandaşlara değil, sağlık turizmi aracılığıyla yurt dışından gelen hastalarımıza hizmet verme durumundayız’’ dedi.

Çocuk Kemik İliği Nakli
Küçücük bedenleri, kocaman yürekleriyle aylarca süren tedavi süreçleri ardından kemik iliği nakli ile hayata yeniden tutunmayı başaran 50 çocuk, Medikal Parkı Bahçelievler Hastanesi’nde düzenlenen moral etkinliğinde bir araya geldi. Palyaçoların yaptığı gösteri ve eğlenceli müzik eşliğinde keyifli saatler geçiren çocuklar, üzerinde ’’Gerçek Survivorlar’’ yazılı pastayı kesti.

’’ÇOCUKLAR VE AİLELER BİR ARAYA GELEREK MOTİVASYONU ARTIRIYORUZ’’

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kemik İliği Nakli Direktörü Prof. Dr. Tunç Fışgın ise, "Bu etkinliği yıl sonunda her zaman yapıyoruz. Aileler ve çocuklarla bir araya gelerek onların motivasyonunu artırıyoruz. Yıl boyunca neler yaptık, nereleri değiştirebiliriz, gelecek yıl nereleri ekleyebiliriz diye konuşuyoruz ve çocuklarla eğleniyoruz. Son 10-15 yıldır kemik iliği nakli çok hızlı bir gelişme gösterdi ve oldukça iyi bir noktaya geldi. Elbette alınacak yol var. Özellikle donör bulma konusunda ve bağış konularında bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda önemli çalışmaları oldu. Verici bulma konusunda çok daha iyi noktadayız. Fakat bilinçlenmeyi biraz daha arttırmamız gerek. Özellikle Kızılay’a, Kan Merkezlerine kan bağışı yaparken, bir yanda da kemik iliği donörü olabileceklerini bildirirseler veri tabanına katılmış olacaklar’’ diye konuştu.

’’BU YIL 55 KEMİK İLİĞİ NAKLİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Prof. Dr. Tunç, temel birkaç tedavi yöntemi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kemoterapi, radyoterapi, kemik iliği nakli, cerrahi tedavi. Bu tedavi yöntemlerini çocukların hastalıklarına göre değerlendirip uyguluyoruz. 2015 yılında 55 kemik iliği nakli gerçekleştirdik. Yurt içinden hastalar olduğu gibi yurt dışından da gelen hasta var. Tedavi oranlarımız oldukça iyi. Çocukların çıktığı bu yolda onlara sıcak sağlık evinde mutlu bir hizmet vermek gerekir. Çocukların hastaneye gelirken mutlu olması ve buradan mutlu dönmesini sağlamak gerekir. Bizde ekip olarak bunu yapmaya çalıştık.’’

’’KEMİK İLİĞİ NAKLİ KONUSUNDA İYİ DURUMDAYIZ’’

Yapılan çalışmanın bir yıllık çalışma olduğunu belirten Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Ceyhun Bozkurt da, ’’Ön planda biz görünüyoruz ama işin aslı öyle değil. Arka plan çok geniş bir ekip var. Tüm ekibin emeğinin parçasıdır bu. Emek verip hasta çocukların iyi olduğunu görmek ve geleceğimize çocukları kazandırma mutluluk verici. Daha önce hastalarımızın önemli bir kısmı nakil konusunda nakil olamadıkları için ya kaybediliyor ya da yurt dışına gitmek zorunda kalıyordu. Artık ülkemizde bizim merkezimizin içinde bulunduğu çok gelişmiş merkezler, üniteler ve alt yapılar var. Avrupa’da Almanya’dan sonra çocuk kemik iliği naklini en çok yapan ülkeyiz. Sadece ülkemizdeki vatandaşlara değil, sağlık turizmi aracılığıyla yurt dışından gelen hastalarımıza hizmet verme durumundayız. Oldukça iyi durumdayız. Eksiklerimiz var, yok değil. Hızla bu eksikliği tamamlayarak Batılı ülkeler seviyesinde yer ediniyoruz’’ şeklinde konuştu.

“CESARETİNİZLE TÜM ZORLUKLARI GERİDE BIRAKTIK”

Son olarak söz alan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Genel Müdürü Metin Arslan ise şunları söyledi: “Bu güzel moral partisi vesilesiyle çocuklarımızla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kimi zaman zorluklar yaşadık ama cesaretiniz ve çabanızla tüm zorlukları geride bıraktık. Bu süreçte hep yanınızda olmaya çalıştık, yeni yıla daha sağlıklı ve taptaze umutlarla ’merhaba’ diyeceğiz."

Hastanenin çocukluk çağı kanserleri ile mücadele konusunu önceliğine almış ve bu anlamda 2011 yılından itibaren çocuklara modern teknolojinin de desteğiyle, sevecen ve mutlu bir ekip ile kaliteli sağlık hizmeti vermeyi kendine ilke edindiğini anlatan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocukluk çağı kanserlerinin temel tedavi yöntemleri olan kemoterapi, radyoterapi, cerrahi tedavi ve kemik iliği nakli konularında sahip olduğumuz deneyimli kadrolarımızla, multidisipliner bir ekip çalışması ile bundan sonra da çocuklarımıza “sıcak bir sağlık evi” formasyonunda hizmet vermeyi sürdüreceğiz.”
Kaynak: İHA