Bakır İbriklere Dekorasyon İle İkinci Ömür

Tarihi evlerden çıkan bakır eşyalar, tamir edildikten sonra yeniden kullanıma giriyor. Eski bakır eşyaların keyfini bilenler, kalay derdinin de olmadığı Bursa’da eşyaları gönül rahatlığı ile alıp kullanıyor.

Evlerimizde 30 yıl öncesine kadar baş tacı olan bakır sahanlar, ibrikler, kazanlar yeni teknoloji ürünlere baş eğdi. Ancak Bursa’nın Yeşil semtinde bütün bakır eşyaları perçin ve tamiri ile ilgilenen 50 yaşındaki Ekrem Yavuz, hiçbir eski bakır eşyayı zayi etmiyor. Yaklaşık 30 yıldır bu iş ile ilgilendiğini ifade eden Yavuz, "Özellikle hurdacı ve eskicilerin el arabası ile evlerin bodrumlarından çıkartıp getirdim eşyaları, büyük bir titizlik ve hürmetle tamir edip ikinci bir ömür sağlıyor. Bakır eşyaların ısıyı eşit dağıtması ve lezzetli yemeklere vesile olması sebebiyle insanlık tarihi boyunca vazgeçilmez olmuştur" dedi.

Yeşil’de antikacılar sokağında elinde çekici ile örsün üzerinde her gün farklı bir eşyayı tamir eden Ekrem Usta, ibriklerin bile artık şofbenden sıcak suyun her daim hazır olması sebebiyle kullanımdan kalktığını söyledi.

Yavuz, "Ancak nostalji meraklıları bu ibrikleri dekoratif olarak değerlendiriyor. Her gün 3-5 parça eşyayı tamir edip yeniden kullanılır hale getiriyorum. Özellikle şehrin batısındaki vatandaşlar babadan, dededen kalma eski kapları ve eşyaları elden çıkartıyor. Eskici ve hurdacılarda bu malzemeleri bize getiriyor. Tamir ettiriyor veya bakır fiyatına satıyorlar. Biz de 20 lira ile 200 lira arasında değeri olan objeleri alıp tamir ettikten sonra tekrar kullanılır hale getiriyoruz" diye konuştu.

Ecdadın abdest alırken kullandıkları bazen içerisine ılık su da konulan ibrikleri ise dekoratif maksatlı kullanıma hazırladığını ifade eden Yavuz, "Böylece onlarda baş köşedeki yerlerini alıyorlar. Ağız tadına düşkün olanlar da bakır kaplarda kısık ateşte yemek pişirmeye aşina olduklarında onlarda bu kapları alıyorlar. Bursa’da kalay sıkıntısı yok.

Kayhan’daki birkaç usta, Demirtaşpaşa istasyonu yakınındaki bir atolye bütün kapları 10 ile 30 lira arasında fiyatlarla kalaylıyor. Onun için Bursa’da bakır malzeme kullanımında bir aksaklık yaşanmıyor. Tamiri de mümkün,

kalaylanması da mümkün. Önemli olan gönül eskiye, o ecdadın tasarımlarına meyl etsin" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA