Canbolat, Alluş Suikasti Hakkında Konuştu

Canbolat, Suriyeli muhalif lider Alluş'un öldürülmesini siyasi bir suikast olarak niteleyerek Esed rejimi ve destekçilerini suçladı

BEYRUT - Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Başkanı Velid Canbolat, Suriyeli muhalif lider Zehran Alluş suikastinde Suriye rejimi ve destekçilerini suçladı.

Canbolat, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye'de muhalif İslam Ordusu (Ceyş'ul İslam) örgütünün genel komutanı Alluş'un öldürülmesini siyasi bir suikast olarak niteleyerek Beşşar Esed rejimi ve destekçilerini suçladı.

Suriye'de geçiş sürecinin konuşulduğu bir zamanda, Alluş olayının siyasi bir suikast olduğunun neredeyse kesinleştiğini belirten Canbolat, "Alluş rejim tarafından öldürüldü. Tasvip edilmeyecek şeyler yapmış olabilir. Ama rejim de öldürmeyi, işkence etmeyi ve insanları yerlerinden uzaklaştırmayı bırakmalı" diye konuştu.

Canbolat, Suriye'deki dış müdahale konusuna da değinerek " Esed, Rusya ve İsrail'in eş güdümlü olarak gerçekleştirdikleri operasyonlar şüphelidir. Suriyelilerin ödediği bedele rağmen İran ve Rusya'nın Şam üzerindeki egemenliği devam edecek" dedi.

Suriye'de rejime muhalif İslam Ordusu örgütünün genel komutanı Zehran Alluş, Şam'daki bir toplantı sırasında düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.

Zehran Alluş, 2009'da rejim tarafından muhalif faaliyetleri nedeniyle hapse mahkum edilmişti. Devlet Başkanı Beşşar Esed’in 2011’de çıkardığı aftan yararlanan Alluş, Suudi Arabistan’da bulunan babasının desteğiyle İslam Ordusu adlı örgütü kurmuştu. Rejime karşı savaşan örgüt, Şam'ın Doğu Guta bölümünde Duma, Cobar, Marce el-Sultan ve Adra bölgelerden Esed güçlerini çıkarmıştı. Söz konusu bölgelerdeki hakimiyeti süren İslam Ordusu ile özellikle terör örgütü DAEŞ arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştı. İki örgütün Kalamun bölgesindeki çatışmaları sürüyor.
Kaynak: AA