STK'lardan Suriye'deki Ölümlere Tepki

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Suriye'deki ölümlere sessiz kaldığı gerekçesiyle protesto edildi

Beyoğlu'nda toplanan bir grup, Suriye'deki ölümlere sessiz kaldığı gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (UCM) protesto etti.

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) ve bazı Suriyeli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Galatasaray Lisesi önünde, "Katil Rusya Suriye'den defol" yazılı pankart açtı.

"Dünya Suriye'deki ölümlere neden sessiz", "UCM Suriye'deki ölümlere neden sessiz kalıyor" yazılı döviz ve Suriye bayrakları taşıyan gruptakiler, bir süre slogan attı.

UHİM Hukuk İşleri Direktörü Mustafa Demiral, grup adına yaptığı basın açıklamasında, iç savaş nedeniyle 2011'den bu yana yüz binlerce Suriyelinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Milyonlarca Suriyelinin mülteci konumuna düşmesinin ülkenin fiilen parçalanmasına neden olduğunu" ifade etti.

Demiral, Suriye'deki dramın her geçen gün daha da vahim hal aldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Özellikle son dönemde ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda her gün yüzlerce sivil yaşamını yitirmektedir. Silahlı unsurların hedef alındığı iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonlar, bugüne kadar çoğunluğu kadın ve çocuk binlerce sivil Suriyelinin yaşamına mal olmuştur. Bir taraftan bu acı tablo yaşanırken, diğer taraftan uluslararası sorumluluk taşıyan kimi kurumların sürece karşı ne derece duyarlı davrandığı tartışmalıdır. Yıllardır yaşanan dram karşısındaki tavrı, uyarı ve temenniden öteye geçmeyen Birleşmiş Milletler Teşkilatı bir yana, dünyanın bir çok bölgesinde yaşanan sorunlarda yargılama kararı alan UCM de bugüne kadar Suriye için herhangi bir adım atmamıştır."

UHİM olarak UCM'yi, "Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve diğer devletlerle Esed rejiminin Suriye'de gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda yaşanan sivil ölümlerine sessiz kalmaktan vazgeçmeye" davet ettiklerini aktaran Demiral, "UCM'ye, bu operasyonların başta Esed olmak üzere, karar vericileri ve uygulayıcıları hakkında yargılama kararı alması çağrısında bulunduk" diye konuştu.

Demiral açıklamasında ayrıca halka, konuya ilişkin change.org internet adresinde başlattıkları, "UCM Suriye'deki ölümlere neden sessiz" başlıklı imza kampanyasına katılma çağrısı yaptı.
Kaynak: AA