Bakıma Muhtaç Yaşlı Çiftin Tek İsteği Televizyon

MERVE TOPUZ - Sivas'ta, geçirdikleri felç nedeniyle bakıma muhtaç hale gelen 50 yıllık evli Zennure ve Hasan Yıldız çiftinin tek isteği, yalnızlıklarını unutturacak bir televizyon.

Huzur Mahallesi'nde yaşayan 65 yaşındaki Zennure ve 70 yaşındaki Hasan Yıldız çifti, Sivas Valiliği Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (SYDV), Sivas Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Hayat Ağacı Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklığında yürütülen "Evimde Sağlıklı ve Mutluyum" adlı proje çerçevesindeki desteklerle hayata tutunmaya çalışıyor.

Vücudunun sol tarafı 20 yıldır felçli Hasan Yıldız ve sağ tarafı bir yıldır felçli kalan eşi, 50 yıllık evliliklerinde birbirlerinin tek dert ortağı.

Hamallık yaparak emekli olan Hasan Yıldız'ın maaşıyla geçinmeye çalışan çifte, proje kapsamında her gün sıcak yemek veriliyor ve evleri her hafta temizleniyor.

Çocukları olmayan, birbirlerine hala sevgiyle bakan ve kendilerine kucak açan devlet yetkililerine teşekkür eden yaşlı çift, sadece yalnızlıktan şikayetçi. Sağlık sorunları nedeniyle evlerinden dışarı çıkamayan çiftin tek isteği ise onları bu yalnızlıklarını unutturacak bir televizyon.

- "Kimsemiz yok, yemek gelmezse aç kalırız"

Hasan Yıldız, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, felç geçirmeden önce hamallık yaptığını ve bu sayede emekli olduğunu söyledi. Çocuklarının olmadığını anlatan Yıldız, "Felç olduktan sonra 20 yıl boyunca bana eşim baktı, destek oldu ve tüm ihtiyaçlarımı karşıladı" dedi.

Eşinin de geçen yıl felç geçirdiğini ve sol tarafının tutmadığını dile getiren Yıldız, bu nedenle iyice bakıma muhtaç duruma geldiklerini belirtti.

Sivas'taki kurumların vasıtasıyla ayakta kalabildiklerini anlatan Yıldız, "Her gün sıcak yemeğimiz geliyor ve her hafta evimiz temizleniyor. Allah onlardan razı olsun. Yemek gelmese aç kalırız. Çoluk çocuk yok, kimsemiz yok. Bir eşim, bir ben. Eşimle vakit geçiriyoruz, sadece evin önündeki bahçeye çıkabiliyoruz. Evde idare etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

- "Bir televizyonumuz olsa"

Zennure Yıldız da "Ben geçen felç yıl geçirdim. Felç olmadan önce eşime bakıyordum. Evi çekip çeviriyordum. Şimdi ikimiz de hiçbir şey yapamaz duruma geldik. Evin içerisinde duvarlara tutunarak dolaşıyor, tuvalete gidebiliyoruz, başka bir şey yapamıyoruz. Sadece odadan yatağa yataktan odaya bir hayat" ifadesini kullandı.

Şeker, tansiyon, kolesterol rahatsızlıkları da bulunduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Okumam yazmam yok. İlaçlarımızı karıştırmamak için ayrı sehpalara koyuyoruz çünkü çok ilaç kullanıyoruz. Yardımlarla yaşıyoruz. Allah razı olsun, isteklerimiz yerine geliyor. Evleneli 50 yıl oldu. Bir eşim bir ben varız, çocuğumuz da olmadı. Aynı evin içinde birbirimize destek olup gidiyoruz. İşte böyle yaşıyoruz. Hiç kimsemiz yok, akrabamız da yok burada. Bazen komşular geliyor, bakıyor. Devletin, belediyenin yardımıyla ayakta duruyoruz. Bir isteğimiz var sadece, o da televizyon. Dışarı da çıkamıyoruz, sıkılıyoruz. Sohbet ediyoruz sonra uykumuz geliyor, akşam erken yatıyoruz, sabah olmak bilmiyor. Bir televizyonumuz olsa bazen açarız sıkıntımız gider."

- "Evimde Sağlıklı ve Mutluyum Projesi"

Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın da 4 kurumun ortaklaşa yürüttüğü projeyle, bakıma muhtaç ya da huzurevinde kalmak istemeyen yaşlı, hasta ve engellilere umut olduklarını dile getirerek, "Hayat Ağacı Derneği vasıtasıyla günlük sıcak yemeklerini getiriyoruz. SYDV de 9 işçisiyle 2 ekip halinde her hafta evlere giderek temizlik yapıyor ve o andaki ihtiyaçlarını karşılıyor" dedi.

Sivas'ta ihtiyaç sahibi 50 aileye hizmet verdiklerini aktaran Özaydın, "Zennure teyzemiz ve Hasan amcamız felçli olduğu için hiçbir ihtiyaçlarını kendileri karşılayamıyor. Ailemiz evlerinde kalmak istedi, biz de bu yaşlılarımıza böyle hizmet etmeye karar verdik. Onlar nasıl daha mutlu olacaksa, nasıl yaşamak istiyorlarsa, bizler öyle hizmet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA