Gergedan 'Samir' Ziyaretçilerini Bekliyor

Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, İngiltere'den zırh görünümlü deriye sahip 3 ton ağırlığında Hint gergedanı getirdi.

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, İngiltere'den gelen 3 ton ağırlığındaki "Samir" isimli gergedanla sahip olduğu tür sayısını 287'ye çıkardı.

"Samir" için yaklaşık 1,5 yıldır hazırlık yapan hayvanat bahçesi, 3 bin 450 metrekare alana sahip gergedan görünümlü barınak inşa etti. Barınağın tamamlanmasının ardından İngiltere'den yola çıkan 7 yaşındaki erkek gergedan, karayoluyla 6 gün süren yolculuğun ardından Darıca'ya ulaştı. Burada, kendisi için özel olarak hazırlanan lüks gergedan barınağına yerleştirilen "Samir", ziyaretçilerini beklemeye başladı.

Hayvanat bahçesinin genel müdürü Yücel Yılmaz, yaptığı açıklamada, tür ve hayvan sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olduklarını belirterek, 287 türden 3 bin 600'ün üzerinde hayvana ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Samir için uzun zamandır hazırlık yaptıklarını dile getiren Yılmaz, barınağın yapımı ve yazışmaların 1,5 sene sürdüğünü, inşaat bittikten sonra transferi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Barınağın "Samir" için özel ve gergedan siluetinde yaptıklarını ve 450'si açık, 3 bini kapalı olmak üzere 3 bin 450 metrekare alana sahip olduğunu anlatan Yılmaz, "Biz, Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği üyesiyiz. O yüzden bu barınak birliğin belirlediği standartlara göre yapıldı. Şu anda dünyanın en lüks ve en geniş alana sahip gergedan barınağı oldu burası. Isının 20-30 derece arasında olması lazım, o yüzden burayı özel sistemle ısıtıyoruz. Kışın çok soğuk olmadığı zamanlarda arada bir bahçeye de çıkartacağız ama genelde sıcak seven bir hayvan" diye konuştu.

- "Samir, Türkiye'nin ilk ve tek gergedanı"

Samir'in İngiltere'den Darıca'ya karayoluyla 6 günde geldiğini ve dün gece yeni yerine yerleştirildiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Samir, Türkiye'nin ilk ve tek gergedanı. Kendisi bir Hint gergedanı, zırhlı gergedan olarak da biliniyor. 7 yaşında ve 3 ton ağırlığında. 40 yaşına kadar yaşayabiliyorlar. En büyük özelliği, zırhlı bir görünüme sahip olmasını sağlayan kalın bir derisinin olması ve deri üzerinde küçük düğme gibi şekiller olması. Diğer bir farkı da tek boynuzlu olması. Diğer gergedanlar çift boynuzlu. Otçul bir hayvan. Günde yaklaşık 50 kiloya yakın yemek tüketiyor. Özel yem, yonca ve meyvelerle beslenecek."

Yılmaz, Samir'e kavuştukları için çok mutlu olduklarını, insanların gelip görmesi gerektiğini vurgulayarak, "Samir yalnız, nisan veya mayıs ayında dişisini de getireceğiz. Dişisi şu anda 1,5 yaşında, geldiğinde 2 yaşında olacak. Hint gergedanları genelde doğada tek olarak yaşıyorlar, sadece üreme dönemlerinde bir araya bırakıyorlar. O yüzden barınağı ona göre yaptık, birbirlerini görmemeleri gerekiyor. Getirip onu yan tarafa koyup, uyum sağladıktan sonra bir araya bırakacağız" ifadelerini kullandı.

Gergedanla birlikte ceylana benzeyen Hint antilobu da getirdiklerine dikkati çeken Yılmaz, "Barınağın bahçesinde gergedanlar birlikte yaşayacaklar. Doğada da beraber yaşıyorlar. Yani hayvanlar doğada gibi hissetsin diye bunu yapıyoruz. Böylece, hem hayvan daha sakin oluyor hem de seyir açısından da çok daha zevkli oluyor" dedi.

Kaynak: AA