Muratpaşa Belediyesi 71 Yıllık Deniz Feneri Yıkım Ruhsatını İptal Etti

Antalya’nın denize uzanan en uç noktası Bababurnu’nda seyirdeki gemilere yol gösteren 71 yıllık deniz fenerinin, ’turistik tesis’e dönüştürmek için başlayan inşaat çalışması ruhsatı Muratpaşa Belediyesi tarafından iptal edilerek mühürlendi.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi’nde arkasında hemen lüks konutların yükseldiği, kentin denize uzanan en uç noktası Bababurnu’nda seyirdeki gemilere yol gösteren 71 yıllık deniz fenerinin müştemilatı, geçtiğimiz haftalarda ’turistik tesis’e dönüştürmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ından yapılan plan değişikliğiyle yıkılmıştı. 2009 yılında Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Bababurnu Feneri’ni turizme açmak için ihaleyle bir şirkete kiralamıştı. Aynı yıl feneri kafe-restoran olarak işletmek için Muratpaşa Belediyesi’ne başvurulmuştu. Muratpaşa Belediye Meclisi, 2 Ekim 2009 tarihli toplantısında, 14 Aralık 2009’da da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 1’inci derece doğal SİT alanı da olan bölgede müştemilat binasının kafe- restoran olarak kullanılabilmesine olarak sağlayacak imar değişiklik talebini yine oy birliğiyle redetmişti.

Antalya’da yerel yönetimlerin onay vermediği plan değişikliğine 6 yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay vermiş, Bababurnu Feneri’ni turistik tesis alanı olarak düzenlemeye onay vermişti. Plana Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu da onay verirken, Muratpaşa Belediyesi’nde plana yönelik itirazların toplandığı askı sürecinde itiraz olmamıştı. Fenerin de içinde yer aldığı 1248 metrekare alanda planlama süreci tamamlandı ve Muratpaşa Belediyesi’nden aldığı inşaat ruhsatıyla firma, 7 yıllık aranın ardından inşaat çalışmaları kapsamında deniz fenerinin müştemilatı yıkılmıştı. Muratpaşa Belediyesi ise deniz feneri’ndeki çalışmaların ruhsatını iptal ederek, bölgeyi mühürledi.
Kaynak: İHA