Kosova'da Milyarlık Enerji Projesinde İmzalar Atıldı

Kosova’da enerji darboğazını çözecek proje hayata geçiriliyor. Yıllardır elektrik sıkıntısı ile karşılaşan Kosova’da yeni termik santral için İyi Niyet Anlaşması imzalandı.

Priştine’de Kosova Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile termik santrali inşa edecek ABD’li şirket Contour Global arasında İyi Niyet Anlaşması imzalandı. Kosova devlet erkanının hazır bulunduğu törende konuşan Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, Ekonomik Kalkınma Bakanı Blerand Stavileci ile Contour Global Güneydoğu Avrupa İcra Müdürü Garry Levesley yeni termik santralin Kosova’ya sağlayacağı getirilere değindi. Kosova’da tarihin en büyük yatırımının gerçekleşmesine start verildiği ve ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacak “Kosova e Re” (Yeni Kosova) isimli termik santralin Kosova’nın ekonomik kalkınmasına hız kazandıracağı kaydedildi. Yapılacak yatırımla elektrik ile tedarikte sıkıntıların ortadan kalkacağı, tüketici ve işletmelerin rahatlayacağı kaydedildi.

Avrupa’nın en büyük kömür rezervlerine sahip olan Kosova’da inşa edilecek termik santral 500 MW gücünde olacak. 1 milyar euroya mal olacak yeni termik santral 2020’de üretime başlayacak. 500 kişinin istihdam edileceği elektrik santrali Kosova’da brüt üretimi yüzde 1 artıracak. Çevreye zarar vermeyecek olan termik santral, en üst standartlara uyularak inşa edilecek.
Kaynak: İHA