Adana Polisi Sahte Polise Savaş Açtı

Adana Emniyet Müdürlüğü, özellikle yaşlı vatandaşları arayarak kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcılara karşı 2 milyon Adanalıya ulaşmak için tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleriyle işbirliği içine girdi.

Adana Polisi Sahte Polise Savaş Açtı
Türkiye genelinde 2005 yılından sonra MSN’den kontör istemi sistemiyle başlayan dolandırıcılık daha sonra özellikle yaşlı vatandaşları telefonla arayıp kendilerini polis olarak tanıtarak, "Kimlik bilgileriniz, PKK’nın eline geçmiş, örgüte para aktarılıyor, kuyumcu soyuldu olay yerinde kimliğiniz çıktı" diye korkutup para ve altın almaya başladılar. Ayrıca dolandırıcılar Ergenekon gibi popüler olan operasyonları da kullanarak bir üst düzey komutanı bile dolandırdılar. Sahte polisler Canan Karatay gibi ünlü isimleri de dolandırdı. Polis ise dolandırıcılara karşı teknik ve fiziki takiple önlem alarak defalarca operasyon yaptı, polisiye önlemin yanı sıra vatandaşların cep telefonunu SMS göndererek polisin para istemeyeceğini defalarca belirtti.

Ancak bütün bu çalışmalara rağmen vatandaşlar yine sahte polisler tarafından dolandırılmaya devam etti. Bu nedenle Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri Adana’da bir kişinin bile dolandırılmaması için Adana’da yaşayan 2 milyon 165 bin 595 kişiye ulaşarak dolandırıcıların vatandaşları nasıl dolandırdığını tek tek anlatmaya başladı.

Polis bunu kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına ulaşarak başarmayı hedefliyor. Polis başta halkın en fazla gittiği cami, banka, park, sinema, hastane yetkilileriyle görüştü. Yapılan görüşmelerde yetkililere vatandaşların dolandırıcılardan nasıl korunması gerektiği anlatıldı. İmamlar camide, banka görevlileri gelen müşterilere, sinema severlere, hastaneye gelen hastalara, parka gelen emekli vatandaşlara telefonla polisin para istemeyeceği tek tek anlatıldı. Polis bununla da yetinmeyerek hedef tüm Adanalıya uluşmak olduğu için öğretmenleri, avukatları, muhtarları, esnafları, sürücüleri de tek tek bilgilendirdi. Bilgilendirmenin ardından okullarda, baroda, muhtarlıklarda, toplu taşıma araçlarında, esnaf odasında sahte polis seferberliği başlatılarak öğrenciler, avukatlar, esnaf ve vatandaşlar hem toplu olarak hem de tek tek sahte polise karşı uyarıldı. Polis hem özel hem de kamu üniversitelerin de de sahte polise karşı uyarıda bulundu. Polis son zamanlarda artarak devam eden sahte polis dolandırıcılığını önlemek için hem polisiye tedbirlerle hem de önleyici tedbirlerle mücadele ediyor.
Kaynak: İHA