Sultanhisar'da Organik Tarım Desteklemeleri

AYDIN - Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, organik tarım desteklemelerinde geçiş 2 ve geçiş 3 sürecindeki çiftçilerin destekleme kapsamı dışına çıkartılmasının, sertifika öncesi geçiş aşamasındaki çiftçileri mağdur ettiğini belirtti.

Tarhan, yaptığı yazılı açıklamada, daha önceki destekleme programında organik tarıma başvuran çiftçilerin geçiş 1 ve geçiş 2 etaplarını tamamladığında takip eden yıl için de destekleme almaya hak kazandığını bildirdi.

Ancak yapılan değişiklikle çiftçilerin destekleme hakkı için sertifika alması gerektiğini kaydeden Tarhan, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu durumda çiftçiler 4 yıllık bir bekleme süresinden sonra 5. yılda organik destekleme alabilecekler. Organik tarımda üretimde miktar artışı değil, ürünün kalitesinin yükseltilmesi amaçlandığı için bekleme süresinde çiftçilerin verim kaybından kaynaklanacak mağduriyetlerinin destekleme ile giderilebilecektir. Ancak bu yeni destekleme şekliyle çiftçi için organik tarım programı cazip ve tercih edilir bir tarım şeklinden uzaklaşmıştır."

Tarhan, Aydın'ın organik tarım programında 12 bin 189 çiftçi ile Türkiye birincisi, 63 bin 717 hektar tarım arazisi ile ikinci olduğunu, ayrıca 59 çeşit tarım ürününün organik programda sertifikalandırıldığını kaydetti.

Kaynak: AA